Vânzările de materiale pentru construcții sunt prea puțin afectate de scumpirea creditelor

1112
Criza financiară a afectat prea puțin piața constănțeană a materialelor de construcții. Aceasta este concluzia sondajului realizat ieri, de cotidianul "Cuget Liber", printre fabricanții și comercianții din acest sector de activitate.

Satul - bunul meu client
SC "Celco" SA este unul dintre liderii producției de BCA din Ro-mânia, care aprovizionează întrea-ga regiune de sud-est a țării. "În luna octombrie 2008, vânzările noastre nu au scăzut față de perioada similară a anilor trecuți" – a decla-rat directorul general Ion Secăreanu.
70% din producția fabricii constănțene ajunge, prin intermediul distribuitorilor, la consumatorii finali, care sunt în marea lor majoritate persoane fizice. Restul de 30% din produse se livrează direct către persoanele fizice. "Practic, 85% din producția Celco este destinată construcțiilor realizate de către populație" - precizează Ion Secăreanu.
Sectorul construcției de locuințe a cunoscut o dinamică ascendentă în ultimii ani și a continuat să crească în 2008. Potrivit Institutului Național de Statistică, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2008 au fost emise 47.455 de autorizații pentru construcția de clădiri rezidențiale, cu 10,6% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Ponderea cea mai mare o au autorizațiile eliberate în mediul rural: peste 60% din total.
Cele 47.455 de locuințe care au primit aviz de construire au o suprafață utilă de 11.962.345 mp, adică o medie de 252 mp pe clădire. Este un volumul de construcții mare, care necesită cantități sporite de materiale. Nu este de mirare că, în aceste condiții, un producător de BCA, precum "Celco", cu o piață de desfacere națională nu este afectat de criza creditelor.
De altfel, persoanele fizice - în special cele din mediul rural - sunt într-o măsură mai mică afectate de criză, comparativ cu agenții economici. Așa se și explică de majoritatea celor ce au început să-și ridice o locuință sau au obținut autorizația de construire își continuă proiectele.
Important este ca producătorii și comercianții să țină aproape de consumatori. "Noi am încurajat dezvoltarea pieței rurale a materialelor de construcții prin calitate, educația consumatorilor, promoție și asigurarea transportului. Acum, se văd roadele managementului de calitate pe care l-am promovat în domeniul producției și marketing-ului" - a afirmat general Ion Secăreanu.
Nici producția de betoane pentru construcții realizată de SC "Basconlux" nu s-a diminuat în luna octombrie. Șeful stației de betoane, Cornel Anton, a declarat că 30% din cantitatea fabricată este destinată terților, iar cererile acestora nu au scăzut.

Valoarea strategiilor
Teoretic, comerțul cu materiale de construcții este mult mai vulnerabil la criza financiară decât producția, deoarece se bazează într-o măsură mult mai mare pe împrumuturi pentru realizarea stocurilor de marfă. Scumpirea creditelor i-a obligat pe mulți comercianți să schimbe strategia de piață, să se bazeze mai mult pe resursele financiare proprii, să ia mai puțini bani cu împrumut, să diminueze stocurile și să se aprovizioneze mai frecvent.
SC "Comat Constanța" SA face parte din categoria angrosiștilor importanți din domeniul materialelor de construcții. Politica sa statornică a fost de a-și diversifica piața de desfacere, pentru a nu depinde de o singură grupă de produse. Mai mult, compania și-a atras și permanentizat clienții prin prețuri mici și calitatea serviciilor prestate. Beneficiile acestei strategii se văd acum. "La cele mai multe dintre materialele de construcții, cererea continuă să fie la fel de mare. Doar la produsele din metal se înregistrează o diminuare. Cauza acestui fenomen nu e criza financiară din țară, ci scăderea prețului oțelului pe piețele internaționale. Constructorii așteaptă să se așeze și în România prețurile la produsele de metal. Noi îi anunțăm că, deja, ne-am aprovizionat și facem livrări la prețurile din 2007" - a declarat Gheorghe Ciurea, directorul general al SC "Comat Constanța".
Micii comercianți de materiale de construcții sunt, în schimb, mai sensibili la fluctuațiile pieței. Firma "Ginmark 2008" funcționează din iulie 2008. Administrato-
rul ei, Gina Oprișan, a declarat că în luna octombrie s-a înregistrat o diminuare de 10% a vânzărilor. Din acest motiv, dar și pentru că desfacerea s-ar putea reduce și mai mult, odată cu venirea sezonului rece, unul dintre cei trei angajați ai firmei a fost concediat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7331 secunde