X

Veste bună pentru navetiștii din învățământ

137
Veste bună pentru navetiștii din învățământ - vestebunapentru-1437048135.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat astăzi, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat pentru naveta la și de la locul de muncă.


Decontarea cheltuielilor pentru navetă la și de la locul de muncă este destinată cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar care nu dispun de locuință în localitatea unde au postul.


Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuată cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizați - transport în comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcațiune sau autoturismul / ambarcațiune proprietate personală sau deținut/ă legal . Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce aparțin unității de învățământ sau autorității administrației publice locale se va efectua gratuit, conform programului și pe rutele stabilite prin hotărâre a autorității deliberative, precum și cu respectarea orarului/programului unității de învățământ.


De asemenea, cadrele didactice au obligația să prezinte lunar instituției de învățământ în care își desfășoară activitatea, documentele justificative pentru decont însoțite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative, în condițiile stipulate de metodologie.


Consiliul de administrație al unității de învățământ analizează și verifică legalitatea solicitărilor, aprobă lunar cererile solicitanților și fundamentează necesarul lunar de finanțare, individual și pentru toate  cadrele didactice din unitatea de învățământ. Directorul unității de învățământ transmite necesarul de finanțat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv președintelui consiliului județean, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea lunii pentru care se face fundamentarea, în vederea deschiderii de credite pentru efectuarea plăților.


Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finanțarea acestor cheltuieli se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale și din sume defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale. 


În prezent, un număr de aproximativ 65.000 de cadre didactice, din rândul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, efectuează zilnic naveta între localitatea de reședință și localitatea în care își desfășoară activitatea. Cea mai mare pondere din rândul cadrelor didactice ce efectuează zilnic naveta se înregistrează la unitățile de învățământ din mediul rural. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0077 secunde