Vești proaste pentru țara noastră. Se lasă cu sancțiuni

199
Vești proaste pentru țara noastră. Se lasă cu sancțiuni - romaniasanctiuneue-1487177012.jpg

Articole de la același autor

Comisia a decis astăzi să trimită scrisori de punere în întârziere Ungariei și României pe motiv că normele lor naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE. În România, marilor comercianți cu amănuntul li se cere să achiziționeze cel puțin 51% din produse alimentare și agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor. Aceeași lege prevede, de asemenea, obligația comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE). 


În Ungaria, o nouă lege prevede obligația comercianților cu amănuntul de a aplica aceleași marje de profit pentru produsele agricole și alimentare interne și pentru cele importate, în ciuda faptului că prețul produselor importate este condiționat de fluctuații ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole și alimentare importate față de cele naționale. Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, TFUE). 


În conformitate cu dreptul UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive. Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naționale sunt justificate și proporționale. Autoritățile ungare și române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Francul a înghițit 1,21 bani
Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Dolarul a câștigat 3,10 bani
Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Euro a recuperat 0,05% în lupta cu leul
Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Pagina a fost generata in 1.093 secunde