Ziua Internațională Anticorupție – sărbătorită prin declarații de presă

59
Ziua Internațională Anticorupție – sărbătorită prin declarații de presă - ziuainternationalaanticoruptie-1544359497.jpg

Articole de la același autor

Începând cu anul 2006, data de 9 decembrie a fost stabilită, de către Adunarea Generală a ONU, ca Ziua Internațională Anticorupție. Aceasta reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm lupta pentru prevenirea corupției prin promovarea principiilor etice, a integrității, transparenței și responsabilității propriilor acțiuni, atât în serviciile publice, cât și în cele private, se arată într/un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.


Administrația publică reprezintă un domeniu de o importanță majoră, întrucât așteptările cetățenilor cu privire la cei care sunt angajați în serviciul public sunt strâns legate de modul în care este percepută funcționarea statului, de nivelul încrederii în sistemul public, de funcționarea optimă a instituțiilor în acord cu necesitățile societății. Din această perspectivă, administrația publică trebuie să funcționeze pe baza unor principii și valori legate de integritate, imparțialitate, supremația interesului public, responsabilitate, răspundere și, nu în ultimul rând, transparență.


Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este unul dintre principalii actori guvernamentali, care consideră imperios necesară continuarea dezvoltării și implementării unor instrumente care să conducă la transparentizarea procesului decizional, la prevenirea efectivă a corupției și la creșterea nivelului de încredere a beneficiarilor în serviciile publice oferite.
În acest sens, Strategia pentru Integritate 2015-2020 a MDRAP vizează abordarea unor probleme și vulnerabilități specifice ariilor de activitate și competență ale instituției, precum și identificarea unor soluții care să răspundă acestora în mod real și eficient.
În acest an, de exemplu, am organizat 16 sesiuni de instruire pentru aproximativ 400 de persoane responsabile cu implementarea Strategiei Naționale Anticorupție de la nivelul administrației publice locale (primării și consilii județene), în care s-a discutat atât despre identificarea riscurilor de corupție, cât și despre măsurile de remediere a acestora.
Aceste demersuri sunt extrem de importante întrucât, după cum afirma António Guterres (Secretarul General al ONU), "Putem atinge obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă numai dacă fiecare națiune are instituții puternice, transparente și incluzive, bazate pe supremația legii și sprijinite de public."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 08 Decembrie 2018
Stire din Economie : Euro cedează în fața dolarului
Sâmbătă, 08 Decembrie 2018
Stire din Economie : Măsuri de sprijinire a sectorului agricol
Sâmbătă, 08 Decembrie 2018
Stire din Economie : Leul a încheiat săptămâna în forță
Pagina a fost generata in 1.0092 secunde