1500 de militari vor participa la festivitățile Zilei Marinei

568
1500 de militari vor participa la festivitățile Zilei Marinei - b368759b56dbed0f9e5818fe1f7ca8bd.jpg
Peste 1500 de militari vor participa, anul acesta, la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei. Oficialii Forțelor Navale dau asigurări că spectacolul va fi unul total, atât în aer, la sol, dar mai ales pe mare.

Întreaga săptămână a fost dedicată acestei sărbători, prin organizarea de diferite manifestări sau activități, însă principala ceremonie va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10, pe platoul din fața Comandamentului Flotei. Așa cum se întâmplă în fiecare an, publicul prezent și oficialitățile din tribună vor asista la salutul gărzii de onoare, la o slujbă religioasă, cele mai așteptate fiind însă exercițiile militare și parada navelor.
Programul manifestărilor este însă mult mai complex și cuprinde atât demonstrații maritime, dar și aeriene și terestre.
Cpt. Cdor. Mugurel Pascu, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, ne promite că spectacolul este garantat.
Manifestările de sâmbătă vor fi deschise prin ridicarea pavilionului și al marelui pavoaz, după care garda de onoare va da salutul personalităților din tribună, dar și spectatorilor. Va urma discursul oficialităților, se va da citire mesajului președintelui României, după care va avea loc o ceremonie religioasă, urmată de depunerea ancorelor de flori în mare, în memoria și cinstea celor care și-au pierdut viața pe apă.
Zeul Neptun cu alaiul său vor da startul demonstrațiilor marinărești.
Cel mai spectaculos moment, exercițiile militare, este programat să înceapă în jurul orei 10.40.
Anul acesta, cei prezenți vor putea asista la aplicații navale și aviatice specifice precum: respingerea atacului aviației, căutarea și distrugerea minelor, apuntări de elicopter pe fregate, respingerea navelor de suprafață, exerciții de desant maritim și protecție antitero, lansare desant aerian, exerciții de combaterea a braconajului executate de Poliția de Frontieră, căutare și salvare pe mare, intervenții antitero.
Pe lângă navele aflate în dotarea Forțelor Navale, la exerciții vor mai participa trei elicoptere IAR Puma Naval, care vor face apuntări pe fregate, avioane de luptă, iar o echipă de parașutiști va fi lansată dintr-un avion AN2 în cadrul exercițiului de desant aerian.
Spectacolul va continua pe apă, unde vor avea loc un concurs de Formula 2 pe mare și Regata cupa "Mircea".
Finalul exercițiilor va fi marcat prin salutul aviației civile și a navelor militare.
De la ora 12, în Portul Tomis vor avea loc jocuri și concursuri marinărești.
Program festivităților se va relua de la ora 18 cu marșul Muzicii Militare pe itinerariul Parcul Teatrului Național - Piața Ovidiu, urmat spectacol de muzică ușoară și artificii. Finalul sărbătorii va fi marcat prin retragerea cu torțe pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piața Ovidiu - Prefectura Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6416 secunde