28 februarie - Ziua Protecției Civile din România

471
Anual, la 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, eveniment care prilejuiește rememorarea momentului istoric care a consfințit înființarea Apărării Pasive din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933.
Apărută ca o necesitate în asigurarea protecției forțelor necombatante, după prima conflagrație mondială, protecția civilă și-a extins domeniul de activitate odată cu folosirea armelor de distrugere în masă cu efecte distrugătoare nu numai asupra militarilor, dar și asupra populației civile. "Cu viața mea apăr viața" - deviză rămasă înscrisă în tradiția armei - a fost onorată și consacrată pe parcursul celor 76 de ani de existență, prin misiunile dificile executate pentru salvarea vieții și înlăturării efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și catastrofele care au marcat de atâtea ori ultima jumătate de secol.
Literatura de specialitate definește Protecția Civilă ca fiind "o componentă a sistemului securității naționale, un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate". Activitatea de protecție civilă este de interes național, are caracter permanent și se bazează pe îndeplinirea obligațiilor ce revin, potrivit legii, autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte persoane juridice de drept public și privat române, precum și persoanelor fizice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.744 secunde