300 de milioane de lei vechi pentru asigurarea CASCO a corvetei "Horia Macellariu"

472
300 de milioane de lei vechi pentru asigurarea CASCO a corvetei
Ministerul Apărării își ia măsuri de precauție și nu mai trimite nicio navă în misiune fără a o asigura CASCO.
Statul preferă să plătească preventiv niște bani pentru asigurare, decât să scoată din buzunar milioane de euro pentru reparații în eventualitatea unui incident de navigație, așa cum s-a întâmplat anul trecut când fregata Regina Maria a fost avariată în urma unei ieșiri pe mare.

Astfel, pentru că luna viitoare corveta Contraamiral Horia Macellariu va participa la misiunea Blackseafor, ministerul a anunțat pe site-ul de licitații publice o cerere de ofertă pentru servicii de asigurare tip CASCO maritim și tip P&I (protecție și indemnizație) maritim pentru navă pentru perioada 8 aprilie – 27 aprilie 2010. Valoarea estimată a contractului este de 23.100 lei (aproape 300 de milioane de lei vechi, cu tot cu TVA), suma asigu-rată fiind de două milioane de euro.
Corveta va acționa în zona de navigație Mangalia – Eregli (Turcia) - Varna (Bulgaria) – Constanța - Mangalia alături de navele din țările partenere.
Potrivit caietului de sarcini, polița CASCO maritim prevede asigurarea navei pentru pierderea totală, avarii și răspundere pentru coliziuni cu terți. Asiguratorul va trebui să achite despăgubiri în situațiile de mai sus, precum și contribuția la cheltuielile de avarie comună și salvare, cheltuieli de salvare și judecată, plus trei pătrimi din răspunderea pentru coliziuni cu terți, fără avarii particulare altele decât cele cauzate de incendiu, explozie, eșuare, punere pe uscat și coliziune, inclusiv, cu obiecte fixe sau plutitoare.
De asemenea, în caz de pierdere și avariere a bunurilor personale ale marinarilor și ale altor persoane la bordul navei, asiguratorul va despăgubi cu câte 700 euro comandantul, șeful mecanic și ofițerii I, câte 600 euro ceilalți ofițeri și 500 de euro ceilalți membri ai echipajului sau persoane ambarcate pe navă.
Compania va asigura corveta și pentru riscurile de poluare, în situația când acestea au fost cauzate ca urmare a deversărilor sau scurgerilor de produse petroliere de pe nava asigurată sau când există amenințări de acest gen, până la limita de două milioane de euro. Totodată, răspunderea în legătură cu epava (costurile sau cheltuielile care revin în sarcina asiguratului ce decurg din ridicarea, îndepărtarea, distrugerea, ușurarea sau marcarea epavei navei) revine asiguratorului până la limita de două milioane de euro.

A doua activare a Blackseafor
Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" a participat la prima activare a Grupării Navale Blackseafor în luna august a anului trecut. Pe 8 aprilie, nava va pleca la cea de-a doua activare a grupării, misiunea constând în exerciții navale de luptă contra minelor, căutare și salvare pe mare, asistență umanitară și protecția mediului.
Gruparea Blackseafor este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care participă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1501 secunde