Doliu în medicina din Constanța

A murit medicul care a purtat de grijă copiilor, delfinilor și sufletului

2175
14

Articole de la același autor

A îngrijit zeci de mii de "pui de oameni" și a fost pionierul cercetării marine din țara noastră, privind viața în captivitate a delfinilor. A inventat seringa cu dublu piston, a scris literatură și a fost pasionat de sculptura în lemn.


Sunt doar câteva dintre realizările prin care medicul pediatru constănțean Eugen Stănescu va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut. Astăzi, el este condus pe ultimul drum. Constanța este în doliu. Astăzi, este condus pe ultimul drum dr. Eugen Stănescu, un apreciat medic pediatru, prin mâinile căruia au trecut zeci de mii de copii - "pui de oameni", cum îi numea, cu afecțiune, doctorul. Jumătate de veac s-a îngrijit de să-nătatea celor mici, iar vorba domoală, pasiunea pentru medicină și profe-sionalismul au făcut să fie unul dintre cei mai îndrăgiți medici pediatri ai Constanței. "Cel mai bun pediatru, după ce am fost la mulți alții care dau antibiotice pentru orice mică răceală. Acest medic ne-a tratat ambii copii și cât am fost la dumnealui imunitatea copiilor a crescut extraordinar de mult. Venea la domiciliu, întotdeauna era disponibil, iar tratamentele dânsului erau simple și cu efect. Întotdeauna a pus diagnosticul corect. Iubea ceea ce făcea și asta conta cel mai mult!" - este mesajul unei mămici care a trecut pragul cabinetului pediatrului constănțean. Dar realizările lui nu s-au limitat la sfera medicinii umane.




Student la Medicină la 16 ani 
Născut pe 5 septembrie 1940, la Cogealac, a urmat cursurile școlii elementare din Râmnicu de Jos, apoi ale Liceului "Mircea cel Bătrân" și ale Facultății de Medicină București și ale Facultății de Sociologie - Filozofie. Într-un memoriu transmis autorităților, în urmă cu câțiva ani, în care-și exprima nemul-țumirea vizavi de situația deplorabilă în care a ajuns sistemul sanitar, dr. Stănescu mărturisea: "La 16 ani eram student la Medicină, la 23 de ani medic, la 34 de ani medic primar - cea mai înaltă treaptă în pregătirea unui doctor. Am îngrijit cu devotament peste 30.000 de pui de români, de la naștere, la 18 ani, m-am bucu-rat că unii au ajuns miniștri, senatori, profesori etc. În ultimii 14 ani de activitate, în rețeaua de stat am pierdut un singur copil, bolnav de hidrocefalie severă, afecțiune incurabilă peste tot în lume".




Medic șef al Delfinariului Constanța 
A contribuit, semnificativ, și la dezvoltarea cercetării marine privind viața delfinilor în captivitate. De altfel, a fost pionierul acestui domeniu în țara noastră, iar lucrările sale au fost solicitate de specialiștii Institutului American Hubbs - Sea World din California (America). Rezultatele științi-fice, performanțele obținute au fost apreciate și de Jaques Yves Cous-teau. Despre întâlnirea cu renumitul cercetător, medicul constănțean nota: "Dar cea mai mare bucurie sufle- tească rămâne întâlnirea cu deosebita personalitate științifică Jaques Yves Cousteau, care și-a manifestat surprinderea aflând despre rezultatele delfinariului românesc, unicat în lagărul socialist. Mi-am pus la dispoziția acestei instituții cunoștințele funda-mentale de biologie căpătate în facultate, în primii zece ani de funcționare a acestei instituții de cultură (n.r. - a fost medicul șef al Delfinariului Constanța), în ideea ca paciențiimei - copii vor învăța să iubească și să respecte natura".


Inventator, pasionat de literatură și sculptură 
Iar lista realizărilor sale poate continua: a inventat "seringa cu dublu piston" - "cea mai precisă seringă de folosință comună", după cum mărturisea medicul, a fost președintele de onoare a primei uniuni patronale a medicilor din România, a primit numeroase distincții. Dintre acestea, amintim, premiul special al juriului la Târgul de Carte din Constanța, 2004, și includerea în Enciclopedia Personalităților din România. Căci medicul a fost pasionat și de literatură, publicând sub pseudonimul Jean Delamare, iar volumul de poezii "A trecut un caraghios pe strada mare" a fost apreciat de critici. "Mai are multe opere, familia se va preocupa, cel mai probabil, ca și acestea să vadă lumina tiparului", ne-au mărturisit cei care l-au cunoscut. De asemenea, a fost pasionat de sculptura în lemn, realizând piese de mobilier, mese, vaze cu motive mitologice: Hercule omorând balaurul, Poseidon etc.
"Toate acestea ar fi fost suficiente pentru a avea satisfacția unei vieți împlinite, cum ar fi fost normal, excluzând pensia jignitoare. Numai că atunci când am intrat în distinsa familie a medicilor a fost ceva înălțător pentru sufleul meu de tânăr, astăzi însă, breasla în care am muncit 47 de ani a devenit o familie dezbinată, imorală și iresponsabilă. Ceea ce este revoltător! …" - spicuim din aceeași misivă trimisă de medic autorităților. La începutul acestei săptămâni, dr. Eugen Stănescu s-a stins din viață, răpus de boală, la vârsta de 73 de ani. Familia a anunțat că, ieri după-amiază, trupul neînsuflețit a fost depus la Capela Cimitirului Municipal, iar înmormântarea are loc astăzi, începând cu ora 12,00. Colectivul Trustului de Presă "Cuget Liber" transmite condoleanțe familiei și apropiaților, în aceste clipe grele. 


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Constantean
4 decembrie 2013
Medicul Adevarat

Condoleante Familiei-sincere si cu capul plecat in fata realizarilor acestui om.Mi-a ingrijit copilul la dispensarul de pe bulevardul Mamaia-cu aceiasi responsabilitate ca si pentru orice alt copil ce i-a fost pacient.Cred ca ar trebuii numit Cetatean de Onoare al Constantei- post mortem daca nu era deja.

LIVIU
4 decembrie 2013
O mare pierdere

Dumnezeu sa-l odihneasca . A fost un om extraordinar si un medic desavarsit.Ingerii sa -l aiba in paza asa cum a avut el grije de copii.Condoleante familiei

c.neagoe
4 decembrie 2013
Un nelinistit

Sincere condoleante ! A avut totdeauna neliniste , preocupari ; nu a fost un " tacut " ca multi , f. multi confrati . Dumnezeu sa-l odihneasca .

Emil
4 decembrie 2013
O PIERDERE IMENSA PENTRU CONSTANTA

Doctorul Stanescu imi supraveheaza copiii de cand s au nascut.In 4 ani nu au luat antibiotice nici macar o data timp in care alti copii cu varste similare au luat poate de zeci de ori.Doctorii prefera antibioticele in general pt ca nu risca nimic. Dumnezeu sa-l odihneasca

dr akon
4 decembrie 2013
DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA

Cred ca medic pediatru te faci doar daca iti plac copii si Medicina.Adik ai suflet.Iata ca si localitatea Ramnicu de jos de unde am bunicii a dat o personalitate.Imi pare rau ca abia acum am aflat.

Mariana H.
4 decembrie 2013
Un mare om

Regret f.f. mult disparitia dr.Stanescu,la care ma duceam cu fiica mea si care gasea solutii optime ptr.orice problema.Dumnezeu sa-l odihneasca !

vlad
5 decembrie 2013
DUMNEZEU SA IL OHINEASCA

Nu pot sa imi exprim imensa parere de rau pentru pierderea suferita de catre familia sa, la care tinea foarte mult. Vreau sa ii multumesc si pe acesta cale pentru tot ceea ce a facut atat pentru cei doi copii ai mei cat si pentru zecile de copii. Un asfel de om si cadru medical este si va fi pentru toti cei carora ne ingrijea copii o mare pierdere. Condoleante familiei indurerate!

Nora
27 decembrie 2013
Recunostinta si RESPECT !

Dumnezeu sa primeasca in Imparatia Sa sufletul acestui Mare Medic ! Am avut ocazia sa-l cunosc personal si regret nespus ca nu am stiut nimic despre suferinta lui din aceasta viata; nu stiu daca as fi putut sa-l ajut in vreun fel dar cu siguranta as fi vrut macar sa-i multumesc pentru tot ce a facut pentru familia mea. A fost medic pediatru pentru sotul meu, pentru copiii mei, pentru mine, pentru o multime dintre rudele si prietenii mei. Numai vorbe bune am auzit despre dumnealui. MULTUMESC Cerului ca mi l-a scos in cale pe acest OM de omenie, cum rar intalnesti. Cu o cultura vasta, cu o inima larga, extrem de responsabil in fiecare caz in care se implica . Un patriot adevarat, profund marcat de criza de valori in care a intrat neamul romanesc, nu se sfia sa vorbeasca deschis despre abuzurile celor catarati in varful ierarhiei sociale in urma evenimentelor din decembrie 89, la fel cum nu se sfia sa critice racilele sistemului comunist . in vremea aceea. De aceea , probabil, nu s-a prea bucurat de simpatia si ajutorul puterilor locale din toate timpurile istorice pe care le-a trecut in aceasta lume. Respect din toata fiinta mea pentru intuitia sa medicala, castigata dupa atatia ani de studiu. Practic nu a incetat niciodata sa invete iar daca nu dadeam de dansul la Casa de Piatra il gaseam negresit peste drum, la biblioteca Universitatii Ovidius. Lumina sa-ti calauzeasca pasii in drumul spre o lume mai buna, Domnule DOCTOR !

hogan outlet
29 decembrie 2013
hogan outlet

spaccio hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hoganscarpe.html]spaccio hogan[/url]hogan online[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hoganscarpe.html]hogan online[/url]hogan uomo[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan uomo[/url]hogan rebel[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan rebel[/url]hogan outlet[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan outlet[/url]scarpe hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]scarpe hogan[/url]hogan donna[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]spaccio hogan[/url]spaccio hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]spaccio hogan[/url]hogan donna[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan donna[/url]hogan scarpe[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan scarpe[/url]hogan rebel[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan rebel[/url]outlet hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]outlet hogan[/url]hogan sito ufficiale[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan sito ufficiale[/url]spaccio hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]spaccio hogan[/url]hogan uomo[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan uomo[/url]scarpe hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]scarpe hogan[/url]hogan interactive[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan interactive[/url]hogan scarpe[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan scarpe[/url]hogan donna[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan donna[/url]hogan online[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan online[/url]hogan outlet[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan outlet[/url]scarpe hogan uomo[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]scarpe hogan uomo[/url]hogan donna[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]spaccio hogan[/url]hogan interactive[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan interactive[/url]hogan outlet[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan outlet[/url]hogan scarpe[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan scarpe[/url]outlet hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]outlet hogan[/url]hogan sito ufficiale[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan sito ufficiale[/url]hogan donna[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]spaccio hogan[/url] hogan outlet http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html

outlet hogan
30 decembrie 2013
outlet hogan

spaccio hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hoganscarpe.html]spaccio hogan[/url]hogan online[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hoganscarpe.html]hogan online[/url]hogan uomo[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan uomo[/url]hogan rebel[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan rebel[/url]hogan outlet[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan outlet[/url]scarpe hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]scarpe hogan[/url]hogan donna[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.ilmercantedisogni.it/it/hogan.html]spaccio hogan[/url]spaccio hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]spaccio hogan[/url]hogan donna[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan donna[/url]hogan scarpe[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan scarpe[/url]hogan rebel[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan rebel[/url]outlet hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]outlet hogan[/url]hogan sito ufficiale[url=http://www.radaimpianti.it/it/hogansitoufficiale.html]hogan sito ufficiale[/url]spaccio hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]spaccio hogan[/url]hogan uomo[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan uomo[/url]scarpe hogan[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]scarpe hogan[/url]hogan interactive[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan interactive[/url]hogan scarpe[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan scarpe[/url]hogan donna[url=http://www.radaimpianti.it/it/scarpehoganuomo.html]hogan donna[/url]hogan online[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan online[/url]hogan outlet[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan outlet[/url]scarpe hogan uomo[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]scarpe hogan uomo[/url]hogan donna[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]spaccio hogan[/url]hogan interactive[url=http://www.rifugiamoci.it/it/hoganitalia.html]hogan interactive[/url]hogan outlet[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan outlet[/url]hogan scarpe[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan scarpe[/url]outlet hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]outlet hogan[/url]hogan sito ufficiale[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan sito ufficiale[/url]hogan donna[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]hogan donna[/url]spaccio hogan[url=http://www.rifugiamoci.it/it/outlethogan.html]spaccio hogan[/url] outlet hogan

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Decembrie 2013
Stire din Sport : A murit tatăl lui Steffi Graf
Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Stire din Actual : TRAGEDIE AERIANĂ. Primul bilanț: 4 MORȚI
Pagina a fost generata in 1.7508 secunde