Povestea lui Alexandru Dumitraș, adolescentul care și-a ucis fostul violator

Concurs A pus mâna pe cuțit și și-a făcut singur dreptate

779
A pus mâna pe cuțit și și-a făcut singur dreptate - 2c7b8b128969fa101ea12f96959eea18.jpg

Articole de la același autor

Alexandru Dumitraș, băiatul de 14 ani acuzat de crimă, se află în arest preventiv pentru o perioadă de 14 zile. Acesta l-a ucis, în urmă cu o săptămână, pe Gheorghe Bucătariu, de 38 de ani.
Potrivit avocatei minorului, Ana Ghinea, bărbatul l-ar fi agresat sexual pe băiat, în mod repetat. Prima încercare de acest gen ar fi avut loc în urmă cu opt ani, atunci când Alexandru avea doar șase ani. Deși, la vremea aceea, copilul a spus ce i s-a întâmplat, nimeni nu l-a crezut, întrucât nu existau dovezi care să arate acest lucru. În momentul crimei din Brătianu, se pare că victima l-ar fi agresat din nou pe băiat, iar de aici și până la loviturile de cuțit nu a mai fost decât un singur pas. Copilul și-a recunoscut vina și a spus că nu a avut complici.

Familia dezbinată, dușmanul dezvoltării normale a copilului
Alexandru Dumitraș nu era un copil problemă, însă nici ușă de biserică. El trăia cu bunicii lui, undeva la periferia orașului Constanța. Părinții lui s-au despărțit în urmă cu câțiva ani, el fiind lăsat în grija tatălui, iar fratele lui în grija mamei. Practic, băiatul nu este controlat de nimeni și asta pentru că tatăl său e plecat la muncă în Belgia, iar bunicii sunt prea bătrâni ca să se mai poată ocupa de el.
Și de la școală lipsea destul de des. Programul începea dimineață, însă cum el umbla pe străzi până târziu în noapte, îi era imposibil să se trezească și să vină la cursuri. În mod normal, el ar fi trebuit să fie în clasa a opta, dar a rămas repetent doi ani la rând, aflându-se, în prezent, în clasa a șasea. Mediul familial, anturajul l-au determinat să devină ceea ce este, însă, conducerea școlii este de părere că băiatul putea fi readus pe drumul cel bun, întrucât nu era un copil dificil.

Copiii molestați poartă cicatricea în suflet pentru tot restul vieții
Așa cum a declarat avocata Ana Ghinea, motivul crimei a fost agresiunea sexuală la care băiatul ar fi fost supus. Cum nimeni nu a luat nicio măsură atunci când a fost abuzat, la vârsta de șase ani, Alexandru a hotărât să își facă dreptate singur. Potrivit psiholo-gilor, copiii molestați poartă ci-catricea în suflet pentru tot restul vieții, această experiență fiind deo-sebit de traumatizantă pentru ei.
Directorul de la Crucea Roșie Constanța, psiholog Carmen Lungu, este de părere că abuzul sexual al copilului este întotdeauna asociat cu dureri profunde și de durată, care afectează fiecare aspect al vieții: fizic, sentimental și spiritual. Victimele reacționează fie printr-un comportament negativ, autodistrugător (consum de droguri, alcool), fie nutresc dorința de a-l ucide pe agresor, sentiment greu de reprimat, lucru posibil și în cazul lui Alexandru.

Pedofil ai fost, pedofil mori
Despre pedofili se știu numeroase lucruri. Psihologii încadrează acest "tip" de oameni în două categorii.
În prima, intră agresorul sexual cu preferință exclusivă pentru copii, manifestând un interes deosebit față de băieței. Dacă acesta persistă în comportamentul său, este foarte probabil ca un singur făptaș să abuzeze mai mulți copii. Interesul față de cei mici apare încă din perioada adolescenței, agresorul prezentând ori un interes slab, ori lipsa lui față de contactul sexual cu cei apropiați de vârsta lui.
Al doilea tip este agresorul în regres. Acesta dezvoltă, în mod normal, relații de natură sexuală cu cei de vârsta lui, dar, în anumite condiții, recurge la contactul sexual cu copii. Principala sa țintă sunt copiii de sex feminin, iar activitatea sexuală pedofilă coexistă, de regulă, cu implicarea într-o relație sexuală cu un adult.
Psihologii susțin că un pedofil este înclinat să abuzeze de orice relație de autoritate sau de încredere față de copii. Abuzul sexual își are originea în nesiguranța și slabul respect de sine al adultului și în modul inadecvat de adaptare la viață. Totodată, agresiunea sexuală e provocată de o anume tensiune, pe care agresorul o numește "motiv" în autojustificarea sa. Potrivit psihologilor, un bărbat caută contact sexual cu un copil atunci când se simte frustrat în viața normală de adult. Fie nu este satisfăcut la muncă, fie nu a fost promovat sau a primit un refuz într-o afacere.
Însă, adevărata motivație a molestării sexuale ține mai degrabă de putere și control, decât de sexualitate. Adultul agresor simte că, în relația cu cel mic, el e partenerul dominant de necontestat. Mulți cercetători, specializați în cazuri de pedofilie, afirmă la unison că cei care au fost pedofili nu se pot "vindeca" și așa vor rămâne pentru toată viața.

Orice păcat poate fi iertat dacă există regrete
Părintele paroh al bisericii Sf. Mina, Nicolae Picu, este de părere că sentimentele de ură și de scârbă față de Gheorghe Bucătariu au "clocotit" în Alexandru, până l-au determinat să își ucidă agresorul. Așa că, în fața lui Dumnezeu, băiatul a comis un păcat, care, spune părintele, "poate fi iertat doar dacă există o căință imensă în suflet, întrucât mila lui Dumnezeu este atât de mare, încât nimeni și nimic nu o poate învinge. Conform învățăturii creștine, omul nu dispune de un drept absolut nici asupra vieții altuia, nici asupra propriei sale vieți. Omul nu dă viața, așa că nu are dreptul să o ia. În puterea lui stă numai întrebuințarea vieții în bine sau în rău, iar începutul și sfârșitul ei nu-i aparțin. Atunci când omul atentează la viața altuia, își însușește o putere care nu-i aparține. Dreptul de a lua viața cuiva îi aparține numai lui Dumnzeu. El este Judecătorul suprem".
v v v
Potrivit avocatei Ana Ghinea, Alexandru Dumitraș regretă nespus ceea ce a făcut. El este conștient de pedeapsa care-l așteaptă. Pentru o asemenea faptă, un adult poate primi până la 20 de ani de închisoare, însă, dat fiind faptul că băiatul este minor, pedeapsa se poate înjumătăți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2769 secunde