Afaceriști anchetați pentru spălare de bani

208
Afaceriști anchetați pentru spălare de bani - arestcetateanrm-1398501291.jpg

Articole de la același autor

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale și reținerea a șapte persoane, administratori și reprezentanți ai unor firme, acuzați de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.


Este vorba despre Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauș, Dumitru Cioacă, Ion Pădure și Păstorel Florescu, anchetați de procurorii anticorupție din Oradea. 


De asemenea, în dosar mai este anchetat și Vasile Valer Boer, arestat în altă cauză, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată;
 
Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există probe și date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora :
 "În perioada 2008-2012, suspectul Boer Vasile Valer a inițiat și coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel național, constituit din mai multe societăți comerciale înființate în diferite localități din țară. Prin aceasta, s-a urmărit justificarea scriptică a achizițiilor de motorină și înregistrarea facturilor fiscale de proveniență, în evidențele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operațiuni comerciale nereale constând în achiziții de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăți comerciale care aveau un comportament tip "fantomă".


Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preț competitiv pe piața internă raportat la prețurile practicate de comercianții consacrați pe piața produselor energetice și ca rezultat, sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize și  TVA aferentă, respectiv impozit pe profit.


Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, fiind extinsă pe aproape întreg teritoriul național, fiind implicate diferite persoane, ca și reprezentanți ai unor societăți comerciale având comportament tip "fantomă", similare  celor administrate de inculpați, dar având în același timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăți comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.


Aceste societăți erau interesate să-și diminueze în mod fraudulos obligațiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul național produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăți de la clienții lor, fiind inclusă în prețurile de vânzare evidențiate pe facturile fiscale emise.


Modalitatea de acțiune a celor implicați consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăți prin virament bancar între societățile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL.


Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului BOER VASILE VALER sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reținând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activității infracționale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăților "furnizoare".
 
Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, reținut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL, prin reprezentantul său legal, suspectul Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei(cca. 14.000.000 euro), din care accize -  26.064.125 lei, TVA -  23.243.488 lei, impozit pe profit - 13.512.159 lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 litri", au precizat procurorii.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Aprilie 2014
Stire din Eveniment : Adolescent anchetat pentru braconaj
Pagina a fost generata in 0.6352 secunde