Și lovit, și cu banii luați…

Ai fost rănit într-un accident rutier? Ești bun de plată

1436
1
Ai fost rănit într-un accident rutier? Ești bun de plată - fondaifostranitaccidentrutierbun-1394982811.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii victime ale accidentelor rutiere trebuie, mai nou, să scoată bani din buzunar pentru obținerea certificatului medico-legal, prin care demonstrează ce răni au suferit. Până luna trecută, aceste acte medico-legale erau achitate de Poliția Constanța. 


Relația financiară dintre Inspectoratul Județean de Poliție Constanța și Serviciul de Medicină Legală Constanța a fost întotdeauna tensionată; de nenumărate ori, medicii legiști au atras atenția că polițiștii le datorează sume im-presionante de bani pentru expertizele și rapoartele efectuate și rămase neachitate. Ba chiar, au fost ocazii când legiștii au refuzat să mai elibereze respectivele acte, ținând dosarele penale pe loc. 
În prezent, pentru a nu se mai ajunge la o altă situație tensionată între cele două instituții, reprezentanții acestora au căzut de acord să se reducă numărul actelor medico-legale pe care le achită Poliția Constanța, lăsând responsabilitatea în sarcina victimelor care au nevoie de respectivele documente. Mai ales că noul Cod de Procedură Penală permite această "portiță" legislativă. 


De ce s-a ajuns în această situație 
"Anul trecut, date fiind arieratele pe care le are Poliția Constanța ajunsesem în situația să se pună problema dacă pot fi achiziționate trusele de recoltare a alcoolemiei. Anul acesta, nu suntem foarte pe roz, dar pentru a nu ajunge în situația de anul trecut, am anunțat reprezentanții Poliției Constanța, cu părere de rău, că restricționăm eliberarea anumitor acte până la achitarea lor. În prezent, Codul de Procedură Penală permite ca și persoanele fizice implicate într-un dosar penal să plătească certificatele medico-legale, nu numai organul judiciar. Astfel că, la accidentele de circulație, de acum încolo, constatările pe care noi le facem (de menționat că înscrisul se va numi certificat medico-legal, nu raport de constatare medico-legal, ca până acum!) vor fi achitate de victimă, nu de Poliție. Victima va veni la noi cu o adresă de la Poliția Rutieră, cu o înștiințare cu privire la petrecerea accidentului și va achita certificatul, pe care ulterior îl va depune la dosar ca mijloc de probă. Până în prezent, primeam o adresă de la Poliția Rutieră pe care scria: «contravaloarea expertizei va fi suportată din fondurile Ministerului Afacerilor Interne». În prezent nu de la Rutieră ne aduce victima o înștiințare de producere a accidentului, nu o cerere oficială de efectuare a expertizei. Pe aceasta o depune persoana fizică", a declarat pentru "Cuget Liber" dr. Mihai Onciu, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța. 


La fel se procedează și în cazul celor bătuți în stradă 
Atât șeful medicilor legiști din Constanța, cât și subcomisarul Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, au subliniat că în modul acesta nu se mai face diferență între victima unei bătăi și cea a unui accident rutier! "Legal, nu este nicio diferență între cel care a fost bătut în stradă și cel care a fost rănit într-un accident rutier, în cazul infracțiunii de vătămare corporală. În ambele situații este necesară plângerea prealabilă. Doar că, în primul caz, și până în prezent, victima mergea sin-gură la SML Constanța, obținea certificatul medico-legal și ulterior mergea la Poliție pentru a depune o plângere. Pe când, în cazul accidentelor rutiere, Poliția achita contravaloarea respectivelor acte. În modul acesta, se obține o unicitate a modului de tratare a vătămărilor corporale", ne-a precizat scms. Ciprian Sobaru. 
De altfel, până anul acesta, când această modalitate a fost prevăzută de legislația penală, mai erau situații când victimele preferau să plătească respectivele acte, pentru soluționa-rea mai rapidă a dosarelor penale - având în vedere neînțelegerile financiare dintre cele două instituții, Poliție și SML, despre care spuneam la începutul articolului. De luna aceasta, însă, plata actelor medico-legale devine obligativitatea victimelor. 


Când se întocmește dosarul penal 
Pe de altă parte, constănțenii răniți în accidente rutiere trebuie să știe că dacă actul medico-legal dovedește că au suferit răni care necesită mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, polițiștii nu mai întocmesc dosar penal pentru vătămare corporală! Noua legislație penală impune ca victima să aibă nevoie de mai mult de trei luni de îngrijiri medicale, pentru a se înregistra plângerea prealabilă de vătămare corporală din culpă. În aceste condiții, singura cale pe care o poate urma victima - și unde, la fel, certificatul medico-legal poate fi folosit ca mijloc de probă - este cea a unui proces civil, pentru obținerea de despăgubiri. 
De menționat că suma pe care va trebui să o scoată victimele accidentelor din buzunar pentru obținerea certificatului medico-legal variază în funcție de analizele ce trebuie realizate. În general, însă, o expertiză costă între 40 și 50 de lei. 


Comentează știrea

http://www.yvafrica.com/activity/p/1660/
4 iunie 2014
http://www.yvafrica.com/activity/p/1660/

Stiri Eveniment : Ai fost rănit într-un accident rutier? Ești bun de plată | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online http://www.yvafrica.com/activity/p/1660/ http://www.yvafrica.com/activity/p/1660/

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Martie 2014
Stire din Eveniment : Carambol pe varianta Constanței
Sâmbătă, 15 Martie 2014
Stire din Eveniment : Adolescent lovit de mașină
Pagina a fost generata in 0.5017 secunde