Ai fost victima unei infracțiuni? Cum poți beneficia de avocat, gratuit

344
Ai fost victima unei infracțiuni?  Cum poți beneficia de avocat, gratuit - fondavocatgratuit-1385059185.jpg

Articole de la același autor

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, trebuie să știți că aveți dreptul la asistență juridică din partea unui avocat, pe timpul procesului, în mod gratuit. Victima va trebui să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi încadrarea într-un anumit tip de infracțiune sau sesizarea organelor de urmărire penală în termen de maxim 60 de zile de la data săvârșirii infracțiunii. 


Asistenta judiciară gratuită în materie penală înseamnă asistarea și reprezentarea gratuită de către un avocat. Așadar, în cazul în care sunteți victima unei infracțiuni, aveți dreptul de a solicita asistența juridică statului. 


Condiții care trebuie îndeplinite 


Concret, asistența gratuită se va acorda, la cerere, persoanelor care: au fost victima unei tentative de omor, tentative de omor calificat sau tentative de omor deosebit de grav; au fost victima unei infracțiuni de vătămare corporală gravă, a unei infracțiuni săvârșite cu intenție care a avut ca urmare vătămarea corporală gravă; au fost victima unei infracțiuni de viol, a unui act sexual cu un minor sau a unei perversiuni sexuale; dacă soțul, părintele sau persoana care întreținea solicitantul a decedat ca urmare a unei infracțiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, sau orice altă infracțiune săvârșită cu intenție, care a avut ca urmare moartea persoanei. 


Asistența se va acorda, la cerere, și victimelor altor infracțiuni decât cele menționate, însă numai dacă venitul lunar pe membru de familie al victimei este cel mult egal cu salariul de bază minim brut pe țară. 


Termen de maxim 60 de zile 


Pentru a putea obține asistența juridică din partea statului, victimele infracțiunilor trebuie să sesizeze organele de urmărire penală în termen de maxim 60 de zile de la data săvârșirii infracțiunii sau de la data la care s-a luat cunoștință de săvârșirea infracțiunii. În caz contrar, victima nu va mai putea beneficia de acest drept. 


Documente necesare 


Pentru a beneficia de asistența judiciară gratuită, trebuie să formulați o cerere, care să cuprindă numele și prenumele solicitantului, cetățenia, data și locul nașterii, domiciliul sau reședința; data, locul și circumstanțele săvârșirii infracțiunii; dacă este cazul, data sesizării și organul de urmărire penală, sau instanța de judecată; precizarea calității: victima infracțiunii, soț, copil sau persoană aflată în întreținerea victimei decedate; numele, prenumele și forma de exercitare a profesiei de avocat de către apărătorul ales sau mențiunea că nu are avocat. 


La cerere se anexează, în copie, documentele justificative pentru datele înscrise în cerere și orice alte documente deținute de victimă, utile pentru soluționarea cererii. Cererea este scutită de taxa de timbru și se depune la Tribunalul în a cărui circumscripție domiciliază solicitantul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă nu ai bani pentru avocat
Pagina a fost generata in 0.3641 secunde