Alege viața! Respectă regulile de circulație!

239
Alege viața! Respectă regulile de circulație! - politia-1354034470.jpg
Într-o singură zi, polițiștii au aplicat aproape 13.000 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație rutieră și au ridicat 460 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a mai conduce autovehicule pe drumurile publice. Activitățile desfășurate de Poliția Română pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative continuă în perioada următoare.

În perioada 26-28 noiembrie a.c, Direcția Rutieră și Direcția de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. coordoneză o acțiune la nivel național pentru reducerea riscului rutier. Acțiunea a fost dispusă de șeful Poliției Române în urma analizei evoluției accidenterlor rutiere produse în ultima perioadă.

Pe lângă caracterul de impunere a legii, acțiunea polițiștilor urmărește și informarea participanților la trafic, indiferent de calitatea acestora, asupra importanței respectării regulilor rutiere.

Astfel, numai ieri, cei aproape 3.700 de polițiști angrenați au verificat 26.688 de autovehicule.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 102 infracțiuni, 85 dintre acestea fiind la regimul rutier.

De asemenea, au aplicat peste 14.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 2.300.000 de lei, aproape 13.000 dintre acestea fiind pentru încălcarea regulilor rutiere.

Din totalul sancțiunilor aplicate la regimul rutier, 5.146 au fost pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.727 pentru nefolosirea centurii de siguranță, 1.451 pentru traversare neregulamentară, 509 pentru defecțiuni tehnice, 160 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 122 pentru lipsa I.T.P. și 104 pentru depășire neregulamentară.

Totodată, 76 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind transporturile rutiere, 45 pentru lipsa asigurării R.C.A., 40 pentru neacordare de prioritate vehiculelor, 25 pentru consum de alcool, 25 pentru trecere pe culoarea roșie a semaforului, 13 pentru nerespectarea timpilor de condus și de odihnă, restul sancțiunilor fiind aplicate pentru alte fapte.

Pentru neregulile constatate în trafic, polițiștii au reținut 460 de permise de conducere, 179 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 107 pentru depășire neregulamentară, 85 pentru depășirea vitezei legale, 43 pentru consum de alcool la volan, 32 pentru neacordare de prioriotate vehiculelor și 7 pentru defecțiuni tehnice.

Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii au retras 281 de certificate de înmatriculare, 122 pentru defecțiuni tehnice, 116 pentru lipsa I.T.P., 39 pentru lipsa asigurării.

De asemenea, în 14 cazuri s-a dispus măsura indisponibilizării vehiculelor, iar în 4 situații s-a luat măsura suspendării dreptului de utilizare.

Activitățile desfășurate de Poliția Română pentru reducerea riscului rutier continuă, iar polițiștii vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, polițiștii rutieri reiau recomandările adresate conducătorilor auto și îi sfătuiesc să adapteze viteza la condițiile de trafic, să păstreze o distanță corespunzătoare față de autovehiculul din față și să sporească atenția în condiții de ceață sau atunci când carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă, gheață ori polei și vizibilitatea este redusă.

Trebuie ținut cont și de faptul că, în condiții de ploaie sau iarnă, pietonii tind să nu respecte regulile de circulație, iar distanța de frânare crește considerabil.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare și să evite efectuarea depășirilor care, în condițiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza la intrarea și ieșirea din pasajele subterane, atunci când vizibilitatea este influențată de trecerea de la lumina naturală la cea artificială sau invers.

Nu vă urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reținut fără drept de circulație. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3453 secunde