Alertarea nejustificată a poliţiştilor, sancționată cu până la 2.000 lei

354
Alertarea nejustificată a poliţiştilor, sancționată cu până la 2.000 lei - alertareanejustificata-1615920766.jpg
Persoanele care alertează nejustificat polţiştii sau care sună la 112 fără vreun motiv real sau o urgenţă riscă amenzi usturătoare. Conform prevederilor legale, alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menținere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenției la fața locului, fără motiv întemeiat, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Din păcate, un bărbat a simţit-o pe propriul buzunar după ce a chemat poliţiştii degeaba, acuzând un furt. „În cursul zilei de luni, 15 martie, un bărbat de 48 de ani a făcut o sesizare cu privire la sustragerea, în împrejurări necunoscute, a unei borsete. Polițiștii au demarat de îndată procedurile de cercetare în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a fost comisă fapta reclamată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. Ulterior, bărbatul în cauză a comunicat polițiștilor că a găsit borseta în autoturismul fiicei sale, neobservând că aceasta ar fi căzut între scaunul vehiculului și portieră. S-a constatat faptul că din interiorul borsetei nu lipsea niciun bun. Bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 100 de lei, potrivit Legii 61/1991 pentru alertarea nejustificată a organelor de poliție”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Când apelăm la 112?

Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

„Apelarea prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment. Nu abuzaţi de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgenţă. Pe această cale, amintim constănțenilor faptul că apelarea abuzivă a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei”, transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2609 secunde