Modificări drastice în sistemul rutier

AMENZI USTURĂTOARE / Cum vor fi "ARȘI LA PUNGĂ" DERBEDEII șoselelor

1096
7

Articole de la același autor

Ai trecut pe culoarea roșie a semaforului? Ești pasibil de suspendarea permisului pentru o perioadă de doi ani și o amendă de până la 16.000 de lei. N-ai plătit amenda? Ți se suspendă permisul până aduci dovada plății. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile propuse de Ministerul Afacerilor Interne. Dacă proiectul de lege va intra în vigoare, șoferii care încalcă regulile de circulație vor băga mâinile adânc în buzunare.

Ministerul Afacerilor Interne vrea să-i sancționeze drastic pe șoferii indisciplinați. În acest sens, a fost propus un proiect de lege, care va sta în dezbatere publică zece zile, după care va fi aprobat prin Ordonanță de Urgență de Guvern.

Documentul prevede schimbări menite să-i facă pe șoferi să nu-și fi dorit să fi încălcat normele de circulație rutieră. Cea mai importantă modificare îi privește pe cei care nu-și plătesc amenzile de circulație în 30 de zile de la constatarea contravenției și care, potrivit actului normativ, vor rămâne fără permis până fac dovada plății. De asemenea, șoferii care săvârșesc infracțiuni rutiere, dar sunt scoși de sub urmărire penală sau scapă cu sanc-țiuni administrative își vor pierde permisul de conducere pe perioade care pot ajunge și la cinci ani.

Proiectul de lege prevede și modificarea limitei de viteză la care șoferii rămân fără carnet de conducere. Astfel, aceasta scade față de cea actuală, care este de peste 50 km/h: la depășirea cu 31-40 de kilometri la oră a limitei de viteză, carnetul este suspendat pentru o lună de zile, iar pentru depășirea cu 41-50 km/h, carnetul este suspendat două luni.

Depășirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepsește cu suspendarea carnetului pe trei luni și amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

Ai fost prins fără centură? Amendă de 1.600 de lei

Și sancțiunile pentru nepurtarea centurii de siguranță și a căștii de protecție (la motocicliști și mopediști) vor crește, de la amenzi de 160 - 240 de lei în prezent, la 720 - 1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancțiune vor fi de asemenea majorate, de la două la șase. Șoferii vor fi de asemenea trași la răspundere pentru copiii care îi însoțesc în mașini și nu poartă centura de siguranță sau echipamentele omologate.

Băut la volan? Rămâi pe bară trei ani

Șoferii care nu acordă prioritate pietonilor la traversare vor fi pedepsiți mult mai drastic decât în prezent. Concret, conducătorii auto care săvârșesc o astfel de abatere vor rămâne cu permisul suspendat pentru patru luni, iar amenda este cuprinsă între 1.680 de lei și 8.000 de lei.

De asemenea, conducătorii auto care depășesc viteza regulamentară cu peste 60 km/h rămân fără permis de conducere timp de șase luni și vor plăti amenzi cuprinse între 1.680 de lei și 8.000 de lei.

În plus, șoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului vor fi sancționați cu suspendarea permi-sului auto pe o perioadă de doi ani și o amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 16.000 de lei.

Reguli drastice se aplică și în cazul celor care nu respectă regulile la trecerea căii ferate. Aceștia vor fi sancționați cu suspendarea permisului pe trei ani și amendă de 10.000-16.000 de lei.

Șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice, dacă alcoolemia se află sub limita penală de 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat, se aleg cu permisul suspendat pe o perioadă de trei ani și o amendă între 10.000 și 16.000 de lei. Dacă în urma acestei fapte are loc și un accident de circulație, atunci șoferul se alege cu permisul suspendat patru ani și o amendă similară.

De asemenea, conducătorii auto care conduc un autovehicul pe contrasens, pe autostradă, primesc amendă între 10.000 și 16.000 de lei și au permisul suspendat trei ani.

Ce se întâmplă dacă nu transcrii dreptul de proprietate

În plus, șoferii care își cumpără mașini second-hand nu le vor mai putea conduce până nu transcriu dreptul de proprietate în evidențele oficiale, pe numele lor. Potrivit actului normativ, până când noii proprietari își trec mașina pe numele lor, în mod oficial, se va suspenda înmatricularea vehiculului și se va reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele.

Astfel, noul proprietar al mașinii este obligat să solicite, în maximum 60 de zile de la cumpărarea autovehiculului, transcrierea dreptului de proprietate și emiterea unui nou certificat de înmatriculare. Pe de altă parte, fostul proprietar al mașinii este obligat să notifice autoritățile că și-a înstrăinat mașina, în termen de cinci zile de la data vânzării. Dacă au loc vânzări succesive, termenul limită curge de la data primei vânzări.

Comentează știrea

eolian
13 septembrie 2013
sa vedeti acuma spagile!

La 100 mil vechi cat ar trebui sa dai spaga sa scapi basma curata? Pentru ca sigur aceasta metoda nu va disparea niciodata!

noni
13 septembrie 2013
si da si nu

Sunt categoric pentru respectarea legilor, dar mare parte din propuneri sunt aberatii. Sa arda tare pt bautura, depasiri neregulamentare, necordare de prioritate, dar nu cu permis suspendat doi ani sau amenzi de 4000 de euro. Daca eu sofer, risc 4000 de eur amenda, un politician nenorocit, ce risca atunci cand vinde tara pt interese personale. Propun si angajarea raspunderii politicienilor pt management defectuos si promisiuni mincinoase. Atunci voi fi de acord si cu restul. Plus ca teama de o amenda asa de mare si un abuz vor creste. Personal, am camera video pe masina, pt a evita abuzuri militienesti, e singurul meu martor. Exemplu, am trecut de Paste prin semaforul de la Delfinariu, ABIA LA PESCARIE, vine din spate o duba de politie cu doi politisti si spun ca am trecut pe rosu, vor sa ia permisul. Au lasat de inteles ca e mielul scump, am prins ideea si am subventionat si eu kilogramul, apoi mi-au dat actele, fara un alt proces verbal si la revedere. Daca aveam atunci camera pe masina, direct la scandal intram cu ei, dar fara un martor, eu singur si ei doi, am fost la mana lor. Aceste situatii devin periculoase cand va fi amenda 4000 de eur.

cta
13 septembrie 2013
CARUTELE

cine este de vina pentru accidentele de caruta? carutasu fara scoala sau cel care se face ca nu-l vede cand trece printre masini? asteptam o tragedie? sau o moarte nevinovata de pustan de parlamentar?

Mine
13 septembrie 2013
Noul Cod rutier

Da . Trebuie sa inceteze comportamentul abuziv la volan. Despre vorbitul la telefon nu se spune numic ? Sunt foarte multi care fac manevre - viraje chiar - timp in care vorbesc la telefon. Am 2 observatii : amenzile sunt exagerat de mari si trecerea pietonilor pe marcajul de trecere se face in majoritaea cazurilor abuziv. Eu ca pieton astept un moment acceptabil de trecere SI PENTRU SOFERI. dar sunt pietoni , in special TINERI , care de pe trotuar trec imediat fara nicio ezitare pe marcaj, cand de multe ori masina este mult prea aproape . Cred ca trebuie sa se puna camere de luat vederi in locurile aglomerate din orase. In rest , treceti neintarziat la .... sanctiuni drastice !

Mine
13 septembrie 2013
Noul Cod rutier

Da . Trebuie sa inceteze comportamentul abuziv la volan. Despre vorbitul la telefon nu se spune numic ? Sunt foarte multi care fac manevre - viraje chiar - timp in care vorbesc la telefon. Am 2 observatii : amenzile sunt exagerat de mari si trecerea pietonilor pe marcajul de trecere se face in majoritaea cazurilor abuziv. Eu ca pieton astept un moment acceptabil de trecere SI PENTRU SOFERI. dar sunt pietoni , in special TINERI , care de pe trotuar trec imediat fara nicio ezitare pe marcaj, cand de multe ori masina este mult prea aproape . Cred ca trebuie sa se puna camere de luat vederi in locurile aglomerate din orase. In rest , treceti neintarziat la .... sanctiuni drastice !

just
13 septembrie 2013
legea e ptr. toti??

Sunt curios dak legea asta o sa fie ptr toata lumea ....cunostintele si neamurile militienilor nu o sa aiba nici o treaba niciodata . Incet incet or sa circule numai astia pe strazi ....

Lite
13 septembrie 2013
P

Sa zicem ca esti angajat sofer la o firma pe un autocamion sau duba de transport marfuri. Patronul oricum n-o sa-ti plateasca amenda si tu vei ramane cu permisul suspendat.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Atenție, șoferi! Radare în Constanța
Pagina a fost generata in 0.5417 secunde