Dacă pe șosea este gheață sau zăpadă

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii tot anul. Amenzile sunt usturătoare

5250
12
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii tot anul. Amenzile sunt usturătoare - fondanvelope-1414324468.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că sezonul rece se instalează cu pași repezi și la Constanța, polițiștii le reamintesc tuturor conducătorilor auto că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de când începe să ningă. De asemenea, oamenii legii avertizează despre amenzile la care se pot aștepta șoferii care nu respectă regulile.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra mașinilor, primele lucruri care trebuie avute în vedere pentru pregătirea lor pentru vremea nefavorabilă sunt dotarea mașinilor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanțuri antiderapante, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute și antigel.

"Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie, ci sunt obligatorii atunci când drumul public este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nerespectarea legilor atrage sancțiuni contravenționale. Foarte important de reținut este ca, pe perioada sezonului rece, mai ales atunci când șoseaua este acoperită cu polei, zăpadă sau gheață, conducătorii auto trebuie să nu bruscheze comenzile ma-șinii și, de asemenea, să folosească cu preponderență frâna de motor", a precizat inspectorul principal George Munteanu, șeful Biroului Accidente Rutiere din cadrul Serviciului Rutier Constanța.

Anvelopele "all seasons" nu sunt acceptate

Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". În această categorie nu intră cele pe care scrie doar "all seasons".

Amenda pentru nerespectarea prevederilor legale este de la nouă la 20 de puncte amendă, respectiv între 810 lei și 1.800 lei, iar sancțiunea contravențională este însoțită și de reținerea certificatului de înmatriculare.

La reținerea certificatului de înmatri-culare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Ce spun polițiștii?

Poliția Rutieră vine în ajutorul conducătorilor auto cu recomandări pentru sezonul rece. Astfel, oamenii legii spun că orice șofer ar trebui să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare, cât și pe cel de climatizare și dezaburire. De asemenea, conducătorii auto trebuie să fie atenți ca ștergătoarele să fie funcționale pentru a nu întâmpina dificultăți în caz de lapoviță sau ninsoare.

Mai mult decât atât, polițiștii rutieri consideră că șoferii ar trebui să circule cu o viteză care să nu depășească 30 de kilometri pe oră în localități și 50 de kilometri pe oră în afara lor, atunci când șoseaua este acoperită cu gheață, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită.

"Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite", afirmă polițistul. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
europeanu
27 octombrie 2014
anvelope obligatorii mai ales vara cand ninge

titlul e o prostie.Sa te fereasca sfantul sa franezi vara pe ploaie cu cauciucuri de iarna.Iar de obligativitatea edililor hoti precum mazare de a curata strazile nu vad scris nimic.DE CE ???

nbhu
27 octombrie 2014
mmvj

cine a scris titlul acestui articol este un mare idiot."ANVELOPE DE IARNA OBLIGATORII TOT ANUL"

Relu
27 octombrie 2014
Iarna e ca vara ?!! Ajutor,Baseee!!!

Marfa! Vii cu un tun de zapada vara, pe un drum foarte circulat, dai drumul la zapada si pe la mijlocul portiunii de drum ai niste ,,organe'' care sa-i amendeze pe micutii... Bai,da' intretinerea macar a drumurilor facute in alte vramuri nu ar fi obligatorie? Ca drumuri noi nu se prea faca,ca nu ajunge spaga la cati hoti sunt luati in calcul pe kilometru de drum.

Mine
27 octombrie 2014
Comedie pe gratis

Alo , ce titlu " Anvelopele de iarnă sunt obligatorii tot anul '" Donsoara ! Dumneata nu gandesti ? Am ras in hohote . Nu-i mai urmaresc pe Toma Caragiu , Doru Octavian Dumitru , Dem Radulescu ... Avem comedie aici pe Cuget Liber . Hahahahahahaha . Si gratis . Hahahahaha . Continuatzi tot asa . Hahahahaha

Baniciu
27 octombrie 2014
Daca legea zice ca verde e alb,pai alb este!

Daca plecati vara in excursie,in locul bagajelor sa va luati anvelope de iarna ca cine stie ce patiti pe drum... Acum trei ani,un prieten a dat spaga in Bulgaria,in luna Iulie, ca sa nu fie amendat ca nu avea la el lanturi de iarna. A incercat sa explice ca e vara si nu ninge,insa politistul a zis ca nu are de unde sa stie ce vrea Dumnezeu! Omul a fost nevoit sa si cumpere lanturi de la un magazin de peste drum,chiar unde a fost oprit.

legea e idi.oata
27 octombrie 2014
Exact

Daca te prinde zapada in iulie pe transfagarasan te amendeaza gar.cea ca are spatiul legal sa o faca.

Garcea
27 octombrie 2014
Raspuns

Bivolule,nu te amendeaza Garcea,te amendeaza legea pe care nu Garcea a facut-o,Garcea doar aplica prevederile legii.Sictir.

Răspuns la: Exact
Adăugat de : legea e idi.oata, 27 octombrie 2014
Daca te prinde zapada in iulie pe transfagarasan te amendeaza gar.cea ca are spatiul legal sa o faca.
Mine
27 octombrie 2014
Anvelope de iarna TOT ANUL !

Ati gasit " raspunsul" la observatiile corecte ale cititorilor. Ramane ca noi. Titlul este gresit . Nu are rost sa comentam unde sunt sosele acoperite cu gheata si zapada ..... vara. Asa puteti sustine : daca mergem vara in .... emisfera sudica , atunci .....la la la .Sa fim seriosi . Sanatate la totzi .

Zizi
27 octombrie 2014
Anvelope

Aveti grija ca maine dimineata se anunta polei. Ca fapt divers, NICIODATA sa nu va cumparati anvelope ALL SEASONS. Nu sunt bune nici de iarna, si nici de vara. Ce e bun pentru orice, nu e bun de nimic.

me
27 octombrie 2014
"ziarista"

Această autoare de articole a demonstrat de "n" ori de ce este capabilă... Oare o încurajează cineva să insiste în domeniul ziaristicii? Altfel nu-mi explic perseverența domnișoarei. Sau, cel mai probabil, e doar săracă cu duhul...

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4856 secunde