Apel către Poliția Rutieră: „Nu se dă prioritate ambulanțelor, în trafic!”

1631

Articole de la același autor

A venit vara. În scurt timp, litoralul se va umple de turiști, iar unii dintre ei vor avea nevoie de asistență medicală, fie în urma expunerii prelungite la soare, fie din alte motive, care le vor crea probleme. Așa că vor apela numărul de urgență 112 și vor chema ambulanța.





În niciun an, nici constănțenii și nici turiștii nu au ascultat sfaturile medicilor ori pe cele ale meteorologilor, când au anunțat că vine un nou val de caniculă. Prin urmare, toată lumea s-a distrat așa cum a putut, când a putut, fără a mai ține cont de recomandările specialiștilor, care, să știți, nu sunt date degeaba. Pentru că, odată ignorate, starea unei persoane aparent sănătoase se poate degrada vizibil, chiar și în câteva minute. În anii trecuți, în această perioadă, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța (SAJ) era de-a dreptul asaltat de solicitările persoanelor aflate în suferință, și fiecare avea altă problemă. Anul acesta sau cel puțin deocamdată, situația este diferită. De ce? La această întrebare ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Diana Tătărici, care a precizat că nu se pot plânge nici de asaltul bolnavilor, dar nici de faptul că nu au sprijinul colegilor din țară.



Medicii constănțeni, sprijiniți de colegii din țară

„De câteva zile, suntem ajutaţi şi de colegii noștri din Maramureş. În plus, îi avem alături şi pe angajaţii din perioada stării de alertă şi ne descurcăm. Totodată, ne ajută şi SMURD, care a suplimentat numărul de echipaje, la fel ca în fiecare vară. La acest moment, putem spune că ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale. Pe de altă parte, nici turişti nu sunt prea mulţi. Desigur, avem cazuri, dar ne descurcăm fără probleme. De exemplu, în anii trecuţi, în perioadele de vârf ajungeam până la 500 de cazuri în 24 de ore, iar acum abia dacă depăşim 300 de cazuri, pentru acelaşi interval de timp”, a declarat medicul Claudia Diana Tătărici, pentru „Cuget Liber”.



Partea bună, până acum, deşi afară a fost cald, nu au avut lipotimii în stradă, iar turiştii, atâţia câţi sunt, nu au sunat prea des la 112. De exemplu, pe stația centrală, Ambulanţa are în teren în jur de 14 echipaje în 24 de ore, iar pe lângă acestea mai există puncte deschise la Costinești, Neptun, un altul la Agigea, Mamaia și, bineînţeles, este funcţională şi stația de la Ovidiu.



Semnalele acustice și luminoase ale ambulanțelor, ignorate

Aşadar, în linii mari, toată activitatea este în parametri, iar cel puţin în municipiul reședință de județ, mașinile ajung la cazuri în maxim zece minute. O problemă ar fi, totuşi. Oamenii au tendinţa de a nu acorda prioritate ambulanţelor, nici atunci când acestea circulă cu girofarurile pornite. „Am luat legătura cu Poliția Rutieră, pentru că uneori nu suntem lăsați să trecem, nu ni se dă prioritate”, a completat medicul.



În ceea ce priveşte cazuistica, în ultima perioadă a crescut numărul pacienților hipertensivi, care se decompensează, au apărut numeroase accidente vasculare și colici abdominale. „Crizele hipertensive apar la persoanele care se plimbă la orele amiezii, și, fiind în vârstă, au probleme de acest gen. Nu ştim care va fi situaţia după data de 15 iulie. Până acum, vremea a fost instabilă. Ne ajută mult colegii angajați în perioada stării de alertă, cu trei echipaje pe tură, deci contează. În plus, avem mai mulți medici pe linia de consultații la domiciliu, respectiv patru. Apoi, mai avem un echipaj de urgență la Eforie, Mangalia, Năvodari, dar nu tot timpul, pentru că fiind medici puțini nu au cum să facă ture complete. Dar sunt cinci echipaje de urgență pe litoral”, a adăugat dr. Tătărici. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2772 secunde