Armata României se implică în coaliția anti-ISIS

118
Armata României se implică în coaliția anti-ISIS - armata-1456236534.jpg

Articole recomandate

Pregătirea misiunii celor 50 de militari care vor pleca în Irak pentru a instrui armata de acolo în lupta contra organizației Stat Islamic a intrat în linie dreaptă. Potrivit unui document aprobat de Parlament, România va semna un memorandum de cooperare cu Statele Unite, națiunea care conduce coaliția anti-ISIS. Militarilor români nu le sunt străine astfel de misiuni. De mai bine de 10 ani contribuie la formarea militarilor din Afganistan și îi ajută în lupta cu talibanii, transmite Digi24.ro.



Maiorul Sorin Ciobanu a fost până acum în șase misiuni în Afganistan. De fiecare dată a avut sarcina de a consilia și instrui militarii afgani. Românii au pus pe picioare mai multe unități de forțe terestre, dar au fost și profesori la o școală unde militarii învață să manevreze tancuri. Primele misiuni nu au fost deloc ușoare.

Mr. Sorin Ciobanu, ofițer la Batalionul 335 Artilerie Botoșani: "Bariera lingvistică, diferențe de cultură. Noi suntem creștini, ei sunt musulmani. A trebuit să ne adaptăm. A fost o chestie hilară, în sensul că încercam să le trasmitem ideile noastre militarilor afgani, vorbeam o jumătate de oră, iar la sfârșit interpretul spunea : yes.OK. Dar bine, spune ce am transmis eu."

La început militarii afgani primeau cu reticență sfaturile ofițerilor români.

Mr. Sorin Ciobanu, ofițer la Batalionul 335 Artilerie Botoșani: "Trebuia întâi să-i determinăm să creadă, că ceea ce fac ei e un lucru bun. Asta e menirea noastră, să ne protejăm țara, interesele și familia. Cultul familiei era la ei ceva deosebit."

Armata a antrenat mai multe detașamente ale poliției speciale afgane, unități care acționează în cele mai periculoase zone ale Afganistanului. De instruirea lor s-au ocupat militarii din forțele pentru operații speciale.

Mircea Șuta, comandantul Brigăzii 6 Operații Speciale: "Acea structură de poliție specială este antrenată de către ei, pregătită pentru îndeplinirea unor misiuni specifice în funcție de regiunea în care aceștia acționează."

În acest moment, România mai are 600 de militari în Afganistan. Ei iau parte la misiunea NATO numită Resolute Suport.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4059 secunde