Atac informatic asupra mai multor spitale din România. Ce au descoperit specialiștii SRI

239
Atac informatic asupra mai multor spitale din România. Ce au descoperit specialiștii SRI - atac-1561042548.jpg

Articole recomandate

Este alertă în sistemul de sănătate. Un atac cibernetic a avut loc, miercuri, asupra sistemelor informatice mai multor spitale din București și din țară.


Au fost vizate bazele de date în care sunt informațiile medicale ale pacienților, iar din această cauză activitatea în aceste unități sanitare se desfășoară cu dificultate. Internările, externările și consultațiile sunt trecute pe hârtie, fapt care prelungește timpul de așteptare.


Ministerul Sănătății a cerut DSP să raporteze sesizările de la spitale privind atacurile cibernetice. Până acum ar fi vorba de 6 spitale - 2 în București, Victor Babeș și Colțea-și 4 în țară.


Nu pot fi accesate dosarele cu istoricul medical al pacienților și pot apărea situații în care pacienții cu boli cronice să fie trimiși acasă și reprogramați pentru consultații. O echipă a Centrului Național Cyberint, pentru a înțelege cum are loc această infecție cibernetică și ce măsuri trebuie luate.


În afară de Spitalul Victor Babeș, mai sunt afectate spitalele din Huși, Dorohoi și Alba. Fiecare dintre aceste unități sanitare, spunea ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar fi trebuit să aibă sisteme suplimentare de protecție a datelor.


Sorina Pintea a vorbit și despre măsurile care trebuie luate în astfel de situații.


Sorina Pintea a mai spus că în trecut au mai existat astfel de atacuri. De pildă, în 2017, a fost atacat atacat sistemul unui spital din județul Maramureș, când unitatea sanitară a trebuit să plătească 10.000 de euro unor hackeri străini, pentru recuperarea datelor. Iar în urmă cu o lună, a fost atacat sistemul spitalului din Huși și încă se lucrează pentru recuperarea datelor.


Potrivit SRI, sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș - București, Huși, Dorohoi și Alba. "O echipă a CNC a plecat la Victor Babeș pentru a analiza situația și a ridica artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic."


Alerta vizează un atac asupra sistemului informatic. 5 spitale, toate din București ar fi fost atacate, unul dintre ele fiind Spitalul Victor Babeș. Ministrul Sănătății a precizat joi dimineață că sunt îngreunate consultatiile si internarile. De asemenea, nu poate fi accesat istoricul medical al pacienților. 


Sorina Pintea a mai precizat că astfel de atacuri s-au mai înregistrat și în trecut, când informatiile au fost recuperate de specialiști sau contra cost. Ultimul atac de acest fel a vizat spitalul din Huși. 


În 2017, un atac informatic asupra unui spital din Sighetul Marmației a fost comis de hackeri din alte țări care au fost plătiți cu 10.000 de euro. 


"Am aflat ieri după-amiază, când am fost informată, Ministerul Sănătății a fost informat de către Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Imediat am transmis o informare Direcțiilor de Sănătate Publică, care, la rândul lor, trebuiau să anunțe spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și din punctul meu de vedere soluția ar fi fost pentru spitale să aibă un dispozitiv neconectat la rețea ca soluție de back-up - asta spuneau de fapt și cei de la Centrul Național", a mai precizat Sorina Pintea.


Ea a cerut DSP-urilor să informeze MS cu privire la numărul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate să ia imediat măsuri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5925 secunde