Ați fost amendat în contextul pandemiei? Iată ce aveți de făcut pentru a vă recupera banii

1131
Ați fost amendat în contextul pandemiei? Iată ce aveți de făcut pentru a vă recupera banii - fondreturnareabanilorformulare2-1660848840.jpg
Constănțenii care au fost amendați, începând din 20 decembrie 2021, pentru completarea eronată sau necompletarea formularului digital de intrare în țară au la dispoziție trei luni (17 august – 17 noiembrie) pentru a solicita returnarea banilor la serviciul de taxe și impozite din cadrul primăriilor de domiciliu.

În contextul pandemiei de coronavirus, sfârșitul lui 2021 aducea o nouă impunere românilor care se întorceau acasă din străinătate: completarea formularului digital de intrare în România. Acest document, menit să dezvăluie autorităților țările și zonele în care o persoană a călătorit înainte de a intra în România, impus la nivelul mai multor state, a stârnit un val imens de nemulțumire în rândul românilor. Pe de o parte pentru că numeroși români care l-au completat s-au trezit că au de plătit amenzi consistente doar pentru că au greșit o literă din nume sau pentru că au trecut numărul de înmatriculare al autoturismului cu care se deplasau spre domiciliu la o altă rubrică. Pe de altă parte, pentru că amenzile impuse au fost considerabile, între 2.000 și 3.000 de lei, cu posibilitatea de a achita 1.000 de lei în 15 zile, iar singura posibilitate de a le contesta era în instanța de judecată.

Iar numărul celor sancționați a fost de ordinul miilor, numai la nivelul județului Constanța. De exemplu, în prima lună de aplicare a măsurii, au fost sancționați 4.511 constănțeni, cu amenzi în valoare totală de 90.220.000 lei, se arată în datele transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

Trei luni pentru depunerea cererii de restituire, la Taxe și Impozite

Amenzile plătite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară vor fi returnate. Ministerul Dezvoltării a stabilit procedura de restituire a banilor, care a fost publicată în Monitorul Oficial. „Cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile începând de miercuri, 17 august. În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată. Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora”, se arată în comunicatul transmis de ministerul de resort.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4986 secunde