Autoritățile române au primit 400.000 de dolari de la americani

183
Autoritățile române au primit 400.000 de dolari de la americani - g5150711mediafaxfotovalentinasar-1350044249.jpg

Ambasada SUA și Inspectoratul General al Poliției Române au organizat, astăzi, o conferință de presă, pentru a anunța acordarea sumei de 400.000 de dolari, rezultați din confiscarea averilor ilicite de către Agenția Antidrog Americană (DEA). Suma este distribuită către Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției și către Structura Antidrog a Poliției Române.


Cele două structuri vor primi 25% (Oficiul din cadrul MJ), respectiv 75% (Structura Antidrog a Poliției Române) din suma transferată, banii urmând a fi folosiți pentru consolidare și creșterea capacității de acțiune a acestora.
În intervenția sa, Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a arătat: "Este important de știut că autoritățile române au fost eficiente, au fost prompte și au contribuit substanțial în acest caz și că această reacție a consolidat încrederea partenerilor americani. De altfel, aceasta abordare reflectă o componentă majoră a Strategiei Naționale Anticorupție, care pune accent pe confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni și a averilor dobândite ilicit. Urmare  modificărilor aduse anul acesta Codului Penal, apreciem că în prezent cadrul legislativ este complet. Nu în ultimul rând evenimentul de astăzi vine să confirme rolul Oficiului Național de Recuperare a Creanțelor din cadrul MJ ca principală instituție implicată în procesul de recuperare a câștigului infracțional în dosare cu caracter transnațional".

Cooperare favorabilă între români și americani


Ambasadorul SUA, Mark GITENSTEIN, a subliniat în discursul său buna cooperare româno-americană în cursul unei anchete desfășurate în anii 2007-2008 privind traficul de droguri.
"Dorim să recunoaștem sprijinul vital acordat de autoritățile române pe tot parcursul acestei complexe anchete care a dus la destructurarea unei vaste operațiuni de trafic de droguri și spălare de bani. Dorim de asemenea să recunoaștem pașii considerabili făcuți recent de România în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracțiuni, sub conducerea plină de dedicare a Ministerului Justiției."


Șeful Poliției Române, chestorul principal de poliție Petre TOBĂ, a evidențiat că "De-a lungul timpului, colaborarea cu autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii a fost extrem de fructuoasă și a condus la rezolvarea a zeci de cazuri complexe. Și nu doar atât, s-au dezvoltat adevărate relații de prietenie între polițiștii români și colegii americani". Totodată, acesta a precizat faptul că, pentru a ajunge la finalul unei operațiuni, respectiv destructurarea unor grupări organizate și arestarea membrilor lor, este nevoie de foarte multă muncă, de colaborare polițienească, respectiv schimb de informații, supraveghere operativă, schimb de proceduri etc., toate acestea conducând la descoperirea întregii rețele criminale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Septembrie 2011
Stire din Actual : Pericol de explozie lângă ambasada SUA
Pagina a fost generata in 0.2713 secunde