Avertisment de la poliţişti. Atenţie la cumpărăturile online

112
Avertisment de la poliţişti. Atenţie la cumpărăturile online - avertisment-1636725505.jpg

Articole de la același autor

Deoarece pandemia de Covid-19 a determinat din ce în ce mai mulți consumatori să se orienteze spre comerțul online, iar această tendință, pe lângă oportunități, poate aduce și un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianții, cât și cumpărătorii, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii le recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse.

Aceştia ne sfătuiesc ca, atunci când navigăm pe internet, să ne asigurăm că dispozitivul folosit are o conexiune securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată. „Nu faceți niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete și se rezumă doar la o simplă adresă de e-mail. Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale. Nu plătiți în avans bunurile comandate pe internet de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs, care permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă, doar după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat”, ne recomandă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

În cazul în care efectuați plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV ( format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor online, pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției. „Foarte important este să cunoașteţi situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Tipăriţi sau salvați comanda dumneavoastră, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării”, mai spun oamenii legii.

Campania Poliției Române – Siguranța Online – vă provoacă să testați priceperea în a vă feri de fraudele on-line și își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin sfaturi utile și descoperirea unor metode frecvente de operare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.5524 secunde