BANII JOS, MORTUL LA UȘĂ! Cât de mult te costă ca să duci la groapă o rudă decedată

2930
3
BANII JOS, MORTUL LA UȘĂ! Cât de mult te costă ca să duci la groapă o rudă decedată - cimitirulcentral-1366914413.jpg
Nici moartea nu scapă de criza economică, dar mai ales de cea morală, cu care constănțenii se confruntă de ani buni. În municipiul Constanța, "ultimul drum" te costă o sumă usturătoare. "E scump să trăiești în ziua de azi, d-apoi să mori", spune orice bătrânel care îndrăznește să cugete la vremurile în care trăim. 


Cei care trec, în această perioadă, prin momente grele, în urma decesului unui membru al familiei, trebuie să cotizeze din greu pentru ca regretatul să fie bine primit în lumea drepților. O înmormântare cum se cuvine, cu firmă de pompe funebre, capelă, gropari, preot și pomană, ajunge la 6.000 de lei, iar asta nu în condiții extravagante, ci doar… decente. 


Îți cari crucea numai de la ei


Dacă nu vrei să te ocupi personal de decedat - iar cei mai mulți nu o fac - trebuie să apelezi la o firmă de pompe funebre. Aceștia se vor ocupa de spălare, îmbălsămare, îmbrăcat, așezat în sicriu, urcat în mașină. Treaba grea începe atunci când cimitirul unde ai locul de veci începe să pună bețe în roată. 


De exemplu, la Cimitirul Municipal ți se spune clar și răspicat faptul că nu ai voie să cumperi sicriul, crucea sau să închiriezi transportul din altă parte! Făcând un mic calcul, având în vedere că doar transportul te costă 990 de lei, iar cel mai ieftin sicriu este 350 de lei, ajungi să dai 1.500 de lei doar pentru… cheltuielile de bază. În plus, transportul o costa mai mult decât un salariu minim pe economie, dar nici serviciile nu sunt mai prejos, adică mortul nu poate ajunge la groapă oricum, într-o căruță sau o Dacie papuc, ci într-un transport "de lux" către lumea cealaltă. Crucea provizorie, de lemn, te costă cel puțin 80 de lei. Urmează lumânările, prosoapele, sfeșnicele, care mai costă 100 de lei. Până acum un total de 1.700 de lei, iar asta dintr-o suflare.


Însă unele cimitire din Constanța sunt atât de binevoitoare, încât te-ar lăsa să faci și un plan funerar, adică să dai un avans de 15-30% din sumă, iar restul de plată să o efectuezi în rate, timp de până la doi ani. 


Cotizație pentru acces în lumea drepților 


Familia mai trebuie să dea cam tot atât pentru cele religioase, plus o serie de "servicii neoficiale creștinești" și șpaga de rigoare a groparilor, chiar mai mare decât taxa care se plătește la cimitir pentru înhumare. Nu mai spun că înainte de aducerea mortului la capelă trebuie tocmiți un preot și un diacon. Preotul cere chiar și 500 de lei, "ca popa", însă când e vorba de chitanță, se face că…plouă. Diaconul se mulțumește cu 50, 100 de lei. 


Coliva, lumânările, coroanele, florile, prosoapele, batistele, pachetele pentru pomană la cimitir, farfuriile, paharele, vinul și parastasul reprezintă alte sute de lei îndoliați. Familiile care au deja un loc de veci în cimitir trebuie să plătească o taxă "oficială" de înhumare, între 300 și 450 de lei. Neoficial, groparilor li se dă cam tot atât. Dar "cotizația" întru liniștea sufletească a mortului nu se oprește aici. Rudele mai scot (neoficial) cam 100 de lei și pentru tămâierea mormântului și tot cam atât pentru aprinderea candelei, timp de o lună. Nu uitați nici de "taxa de clopot", care variază între 10 și 50 de lei, depinde cum te percep cei care se ocupă cu asta. Cu cei de la cimitir nu e bine să te pui rău! 


Dacă mai punem și cheltuielile cu pomana, în care, la un restaurant, meniul este de cel puțin 50 de lei de porție, ajungem la o sumă colosală. Tragem linie și concluzie - nu poți să mori oricum în ziua de azi. Ca să faci asta, ai nevoie de cel puțin 6.000 de lei, asta dacă ai loc de veci. 


Comentează știrea

ath
26 aprilie 2013
E bine sa stiti

Cel putin in Cimitirul Central,nu e bine sa umblati cu maruntis la dvs.Cind cititi contorul electric de acasa,cifrele care apar dupa virgula nu se raporteaza. In cimitir este la fel.Acolo nu poti sa platesti un serviciu cu 1,33 MegaLei(1.330.000lei vechi),de exemplu.Nu exista asa ceva.Pentru necunoscatori,1MLeu=1.000.000 lei vechi.Cifrele care apar dupa virgula se rotunjesc fie la 1MLeu,fie la 2MLei.Un gropar iti face si el o socoteala tot in MegaLei. MegaLeul nu are o subdiviziune.Unui gropar trebuie sa-i platesti cel putin 1MegaLei,sau 3MegaLei,5MegaLei(5 milioane lei vechi),etc.Nu poti sa platesti 1,53 milioane lei(1,53MegaLei). Este adevarat,o inmormantare decenta te costa cam 60 MegaLei(adica 0,06 GigaLei).Nici Primaria nu sta mai bine la MegaHotie(1MHo=1.000.000 hotii).Ca sa-ti elibereze un certificat de deces,Primaria iti ia o taxa de urgenta.Daca nu vrei sa platesti taxa de urgenta este bine sa-ti anunti ziua exacta a decesului cu o luna mai devreme.Cand nu cunoasteti ziua decesului apelati la vrajitoare sau la un program specializat pe calculator.

hehehe!
26 aprilie 2013
da' ia calculati

si incineratia.......... cat costa! Si ia vedeti daca nu faci nimic, cum ingroapa primaria pe cei saraci....

Deus
30 aprilie 2013
Alternative

Crematoriu uman avem in Constanta? Cine sunt smecherii care administreaza cimitirul municipal si care fac legea asa cum vor ei?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9285 secunde