Bei și te urci la volan? Riști ani buni de pușcărie

831
5
Bei și te urci la volan? Riști ani buni de pușcărie - alcool-1370956983.jpg

Articole de la același autor

Obișnuiești să bei câteva pahare și apoi să te urci la volan? Mare atenție. Dacă ai fost prins băut în timp ce conduci, poți ajunge după gratii chiar și 15 ani. De asemenea, dacă ai fost depistat având o îmbibație alcoolică, te poți alege cu suspendarea permisului între cinci și zece ani.

Deputații au elaborat un proiect de modificare a Codului Rutier, care prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care pun în pericol viața participanților la trafic. Proiectul legislativ prevede patru tipuri de măsuri, printre care dublarea sau chiar triplarea pedepselor cu închisoarea pentru alcoolemie penală sau consum de stupefiante, creșterea duratei de suspendare a permisului la cinci-zece ani pentru alcoolemie penală și la șase luni - un an pentru contravenții.

Dublarea pedepsei cu închisoarea

Deputații care au inițiat proiectul de lege vor dublarea pedepsei cu închisoarea, care, dacă actul normativ se va aproba, va fi cuprinsă între cinci și zece ani, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul având o îmbibație de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor și chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani dacă aceste persoane efectuează transport public de persoane sau transport de substanțe periculoase.

"Sunt de acord cu înăsprirea legislației. În condițiile în care educația rutieră produce efecte pe termen lung, singurul mod de a obține rezultate imediate este înăsprirea sancțiunilor, atât în ceea ce privește contravențiile, cât și infracțiunile", precizează Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

Perioade de suspendare a permisului de până la zece ani

Actul normativ prevede și mărirea perioadei de suspendare a permisului pentru consumul de alcool și stupefiante.

Astfel, dacă ai condus având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau sub efectele stupefiantelor, riști să rămâi fără permis între cinci și zece ani. Dacă, în schimb, ai fost depistat conducând având o alcoolemie de până la 0,80 g/l alcool pur în sânge, vei rămâne fără permisul de conducere pe o perioadă cuprinsă între șase luni și un an.

"Ar trebui pusă o perioadă fixă, ori un an, ori cinci, ori zece, pentru a nu lăsa la latitudinea nimănui. Altfel, mereu vor exista discuții", continuă polițistul.

Majorarea duratei de suspendare a permisului

În cazul consumului de alcool sau stupefiante, dacă în cinci ani de la restituirea permisului fapta se repetă, durata de suspendare a permisului se va majora. Astfel, dacă în perioada mai sus menționată ai fost prins cu o alcoolemie de 0,80 g/l alcool în sânge, permisul de conducere îți va fi suspendat din nou, de această dată pe o perioadă de zece ani. Dacă, în schimb, îmbibația ta alcoolică era de până în 0,80 g/l alcool în sânge, vei rămâne fără permis un an de zile.

"Prima oară se poate întâmpla, dar apoi devine obișnuință. Obișnuința de a încălca legea trebuie sancționată ca atare", afirmă Ciprian Sobaru.

Acest act normativ prevede explicit și că pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor nu pot fi reduse. 

Comentează știrea

constantean
12 iunie 2013
FOARTE BINE !

Sa o faca lege cat mai repede, sa arda toti boschetarii si drogatii care se urca la volan. Cand te urci baut sau drogat la volan, renunti instantaneu la drepturile tale si la clementa celor din societate. Avem legi prea interpretabile si prea ingaduitoare. Sunt de acord si cu confiscarea masinii daca este implicata in furturi, jafuri, rapiri, crime, etc. Asa cum se retine arma crimei, sa se retina si masina.

vio_vyo
12 iunie 2013
bei si teurci la volan

este foarte bine . nu trebuie sa existe clementa pt cei care nu respecta legea si participantii in trafic . Nu ai ce sa cauti la volan dupa ce ai consumat diverse bauturi cu grade multe , suna un prieten sau la taxi , asa este normal si corect !

Gabi
12 iunie 2013
Prea putin

Pedeapsa cu inchisoare si ANULAREA DEFINITIVA a permisului de conducere. Astfel de exemplare n-au ce cauta la volan.

Politist
12 iunie 2013
Apreciere

Este bine sa laudati astfel de modificari. Sunt sigur, insa, ca nu vreti sa se inceapa cu voi sau cu cineva cunoscut voua. Toti spun ca e bine sa avem amenzi in cuantumul celor din alte state, insa dupa ce o primesc pe prima se razgandesc.

gogu
12 iunie 2013
De s-ar si aplica

dupa cum bine se cunoaste, legile sunt date pentru saraci si parliti. cocalarii cu pile, bani si relatii in justitie vor scapa cu alcoolemie mica, respectiv doar amenda, sau o contestatie a pv si achitarea lui la judecata. legi bune sunt si acum dar nu sunt aplicate in egala masura. daca primaria ar instala camere cu radar, macara in intersectii, s-ar circula cu mult mai mult bun simt in trafic

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3822 secunde