"Au sancționat mai mult decât au testat!"

Blocaj în justiție din cauza amenzilor date în starea de urgență?

1364
Blocaj în justiție din cauza amenzilor date în starea de urgență? - fondamenzilevorblocasursaipjcons-1586437243.jpg

Articole de la același autor

Amenzile aplicate, zilele acestea, pentru nerespectarea restricțiilor impuse de ordonanțele militare vor duce, după încetarea stării de urgență, la blocarea sistemului judiciar. Acesta este semnalul de alarmă tras de angajații din justiție.

Situația era tulbure în justiție înainte de decretarea stării de urgență. Grefierii, susținuți de magistrați, au organizat mai multe proteste, în încercarea de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul judiciar din țara noastră.

Una dintre probleme, pe larg dezbătută, viza pensiile de serviciu ale angajaților din justiție, asimilate în mod eronat pensiilor speciale. Dar acestea nu sunt singurele aspecte care îi nemulțumesc pe magistrați și grefieri: numărul mic de angajați, volumul mare de muncă sunt principalele aspecte pentru care aceștia au tot cerut rezolvare în ultimii ani.

Deocamdată, starea de urgență a "înghețat" atât procesele, cât și nemulțumirile. Dar această situație va trece, iar revenirea la normal va însemna o aglomerare a instanțelor de judecată cu dosare, atrag atenția sindicaliștii.

"Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada pandemiei vor contribui la creșterea numărului de plângeri contravenționale, iar la stocul instanțelor judecătorești se va adăuga numărul mare de dosare înregistrate, repartizate și fără prim termen acordat.

Potrivit decretului prezidențial, aceste dosare se suspendă de plin drept și vor fi repuse pe rol în termen de zece zile de la încetarea stării de urgență. Toate acestea vor duce negreșit la blocarea sistemului judiciar din România, fără precedent, urmând a se crea un dezechilibru vădit între volumul excesiv de activitate și resursele umane din sistem. Potrivit surselor oficiale, într-o singură zi, de exemplu pe 30 martie, polițiștii au dat amenzi în valoare de 16.048.902 lei și au întocmit 260 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Practic, au fost sancționate mai multe persoane decât au fost testate", au atras atenția reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Precizăm că, la nivelul județului Constanța, de la intrarea în vigoare a ordonanțelor militare au fost aplicate 4.136 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4 milioane de lei.

Peste 80% din sancțiuni vor ajunge dosare în instanță

"Peste 80% din aceste sancțiuni se vor transforma în dosare pe rolul instanțelor alături de stocul imens deja existent: subdimensionarea schemelor de personal (reclamată de mulți ani de către organizația noastră sindicală) va fi factorul decisiv care va conduce la blocajul instanțelor de judecată. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit o situație privind necesarul de personal auxiliar de specialitate la nivelul instanțelor de judecată", au mai adăugat sindicaliștii.

Pe de altă parte, un alt factor care va contribui la blocarea justiției este eventualitatea șomajului tehnic în rândul angajaților din acest sistem.

"Din spațiul mediatic aflăm că se pregătește un proiect de act normativ care să reglementeze ceea ce deja se întâmplă în instanțe: judecarea exclusiv a cauzelor excepționale.

Ceea ce nu știu însă factorii decidenți este că activitatea de judecată nu înseamnă doar ședința propriu-zisă, cu public, în care se judecă efectiv dosarele și că mare parte din activități s-au mutat în compartimentele auxiliare ale instanței, întrucât justițiabilii depun cererile prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare sau poștă, astfel că, în spatele ușilor închise se lucrează aproape în același ritm ca și înainte de pandemie.

Mai mult, tot mediatic - că dialogul social lipsea înainte de pandemie, iar acum l-au eliminat total în timpul stării de urgență - aflăm că premierul ia în calcul șomajul tehnic în sistemul bugetar, fără a nominaliza și justiția ca fiind exceptată.

Dacă cele reclamate până acum, precum și cele de mai sus nu sunt argumente suficiente pentru guvernanți să analizeze riguros sectoarele de activitate în care vor trimite personalul în șomaj tehnic, atenționăm că trimiterea personalului din justiție câte 15 zile în șomaj tehnic nu va fi decât un alt factor care va greva activitatea și va conduce la blocarea instanțelor după pandemie", au mai precizat sindicaliștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.314 secunde