Bombă pentru "texani"! Mașinile înmatriculate în Bulgaria vor fi scoase din trafic

11084
46
Bombă pentru

Articole de la același autor

Șoferii români care au mașini înmatriculate în Bulgaria ar putea să-și ia rămas-bun de la autoturismele lor. Deputații au depus un proiect de lege menit, spun ei, a-i face pe "texani" să plătească taxele și impozitele și să nu mai umble cu hârburi pe patru roți.

Faptul că din ce în ce mai multe persoane au ales să-și înmatriculeze mașinile în Bulgaria ar trebui să dea de gândit autorităților din România. Varianta înmatriculării în Bulgaria lasă loc și altor nereguli din partea pro-prietarilor, cum ar fi utilizarea unor mașini cu o stare tehnică precară, care reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. De asemenea, de multe ori nu este efectuat controlul valabilității polițelor de asigurare RCA la intrarea mașinilor în România sau își pierd valabilitatea și nu sunt înnoite, permițându-se, astfel, ca în țară să circule mașini neasigurate - toate aceste motive, dar și altele sunt cuprinse într-un proiect legislativ gândit de mai mulți deputați, printre care și Ioan Munteanu.

Portiță de scăpare

În urma unor verificări s-a constatat că doar una din cinci mașini înmatriculate în Bulgaria avea asigurare valabilă pe teritoriul României. Nicio mașină înscrisă în Bulgaria nu este proprietatea unui român care o înscrie acolo. Autoritățile bulgare permit trecerea în talon și în carte a unui utilizator permanent al mașinii. Mașinile înscrise în Bulgaria sunt de două feluri: înmatriculate pe o firmă bulgărească sau pe o persoană fizică bulgară. Ca să întărească poziția de proprietar, firmele au găsit o portiță, adică să fie trecut cumpărătorul român ca și utilizator. În plus, firmele de înmatriculări obțin o procură prin care cumpărătorul român, cel trecut ca utilizator, are drepturi depline, inclusiv de revânzare.

Vrem reguli ca-n Germania!

Potrivit actului normativ, autovehiculele și remorcile înmatriculate în țara vecină deținute de persoane care au domiciliul în România pot circula pe drumurile publice maximum 90 de zile de la introducerea lor în țară. Modalitatea de calcul a celor 90 de zile urmează să fie stabilită prin modificarea normelor de aplicare a legii. În plus, în lege va fi introdus și un alt alineat, care să-i oblige pe șoferii care au mașini înmatriculate în Bulgaria să dețină asigurare RCA eliberată de o societate de asigurări din România.

"Ne-am gândit la acest act normativ din mai multe motive. În primul rând, cei care dețin mașini înmatriculate în Bulgaria nu plătesc impozite și taxe, ceea ce nu este corect. În plus, dacă ești lovit de un autoturism înmatriculat în Bulgaria vei aștepta mult și bine până vei vedea despăgubiri de la societatea de asigurări de la ei. Sunt cetățeni români care nici acum nu și-au primit banii de la firmele de asigurări din Bulgaria. Mai mult, este foarte greu de găsit o mașină înmatriculată în Bulgaria care te lovește și fuge de la locul accidentului. Această lege vine în sprijinul cetățenilor și am elaborat-o tocmai pentru că am primit multe solicitări de acest gen. Am aflat recent că a mai fost un astfel de proiect de lege, însă nu a fost aprobat pe motiv de liberă circulație, de aliniere la regulile europene. Tocmai asta vreau și eu, să ne aliniem la alte țări europene. În Germania, de exemplu, nu ai voie decât șase luni să circuli cu o mașină înmatriculată în alt stat. Dacă este necesar, o să lungim și noi termenul propus inițial, de trei luni, la șase luni", a precizat, pentru "Cuget Liber", senatorul Ioan Munteanu.

De ce nu se poate?

De la vorbe la fapte, însă, este cale lungă. Doar în Constanța circulă peste 10.000 de mașini înmatriculate în Bulgaria, dintre care nici măcar jumătate nu sunt înregistrate în bazele de date ale Poliției. Și chiar dacă legea va intra în vigoare, se pun alte probleme. Cum anume vor ști autoritățile când a intrat în țară autoturismul respectiv? Cum vor fi luate în evidență toate mașinile cu numere de Bulgaria, având în vedere că polițiștii de frontieră nu țin o evidență a numărului de autoturisme intrate sau ieșite din țară? 

Comentează știrea

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
xxl
18 martie 2015
masini bg

Observ ca in tara asta toti au mintea odihnita! Micsorati taxa de prima inmatriculare la o suma rezonabila, ieftiniti carburant si rca-ul, impozitul pe masina...astea sunt lucruri despre care ar trebui scris...daca legislatia UE permite sa aduci masini sh si doar de sh ai bani, atunci asta vei conduce...si este prost spus ca nu platesc taxe, le platesc dar in Bulgaria! Noi, ca popor , tara si conducatori am luat din UE de toate:preturi mari, impozite, masini si case scumpe dar nu am luat exacta ce trebuia: nivele de trai, conditii sociale, salarizare....Pai cine credeti voi ca are 30-40 de mii de coco sa-si ia masina de ei? In nici un caz cei care muncesc pe bune si primesc lunar un fluturas de salariu...asa ca, in concluzie, lasati oamenii sa-si cumpere ce fel de masina vor si la a cita mina vor si daca vreti sa plateasca la voi in tara, umblati la legi, reginditi-le, mai taiati din taxe, impozite si alte rahaturi si o sa aveti surprize din cele bune! Dar asta pp sa avrm oameni cu creier in cap, mult mai mare decit o nuca !!!

Scoopo
18 martie 2015
Cocalarus

Pentru masini bg dar de ce sa ma locesti pe mine care am masina noua si tu cu togaia de bmw de 1000 de euro sa stau sa te caut sau da caut bani mei.Nu exista tara in Europa care te lasa asa cum se intampla in Romania.Scapam de bmw ursulet opel si ve gol 1 :))) ca oricum nu au asigurare si acte in regula.Daca nu-ti permiti sa inmatriculezi masina de 1000 de euro , cumparati imatriculata sau logan ca nu vomiti la bolanul unui logan.Incepe sa isi mai revina tara asta...

cata_man
18 martie 2015
Off masini texane

A trebuit sa stau sa astept aprobarea de la firma de asigurare din bulgaria 3 luni si jumate dupa de am fost lovit de o masina cu numere de Bulgaria. Soferii cu numere de Bulgaria conduc groaznic.

Ionit
18 martie 2015
TX

Ratatule si daca era o masina cumere de RO si asigurare la Carpatica sau Astra,tot la fel stateai,poate si mai mult.Si nu mai spune ca soferii de BG conduc prost ca eu am patit multe cu soferi cu masini de RO.Nu ne inmatriculam masinile aici multumita taxelor exorbitante si nu te gandi ca pt unii din noi este o placere sa mergem la vecini.Dar n-avem ce face... Asa ca un ratat ca tine, ar trebui sa taca !

Răspuns la: Off masini texane
Adăugat de : cata_man, 18 martie 2015
A trebuit sa stau sa astept aprobarea de la firma de asigurare din bulgaria 3 luni si jumate dupa de am fost lovit de o masina cu numere de Bulgaria...
george
18 martie 2015
m

N-am masina inmatriculata in bg, dar daca pentru o masinaepe care eu am platit 2000 de euro, masina era din 1999, statul roman imi ia 3800 sa o inmatriculez... atunci, cred ca ma duc si o inmatriculez in Bulgaria. Si daca eu am domiciliul stabil in Bg cum o sa ma oblige statul sa imi inscriu masina in Romania???

sorin
18 martie 2015
da' eu ce vina am?!

Dar eu care platesc taxe in Romania ce vina am de trebuie sa suport consecintele existentei in trafic a acestor masini care de cele mai multe ori nu respecta normele tehnice de siguranta si care iarasi, in foarye multe cazuri, umbla neasigurate? Iar in cazul in care au asigurare, daca se intampla ceva, risc sa nu fiu despagubit sau sa fiu despagubit cu intarziere foarte mare. Eu ce vina am? Mita-te ti in Bulgaria daca vrei sa platesti taxe acolo si daca e mai buna viata in Bulgaria!

Răspuns la: masini bg
Adăugat de : xxl, 18 martie 2015
Observ ca in tara asta toti au mintea odihnita! Micsorati taxa de prima inmatriculare la o suma rezonabila, ieftiniti carburant si rca-ul, impozitul...
Zefir
18 martie 2015
relaxati sa fiti toti

Si pentru cei care conduc masini inregistrate in Bulgaria si pentru cei care conduc masini nregistrate in Ro. Nu mai puneti botul la astfel de articole. Nu se va intampla nimic nou. Legislatia din UE permite inregistrea lor si in alte tari decat cea in care circuli. Poate sa vina si mama senatorilor si deputatilor din Romania. Nici un eventual act aprobat in Romania nu bate o directiva UE. NEVER NEVER. Asta o stie si cine semneaza articolul. Totul este scris astfel in articol si cu un titlul ca de verdict ca sa scrie cat mai multa lume la comentarii si sa o incaiere, vezi doamne ce articol misto am si ce interes a starnit. Asta este, nu putem sa luam de la UE doar ce ne place sau ne convine. Ca peste tot. Daca nu vine o schimbare prin modificarea legislatieii UE restul este bataie de buze....

cetatean european
18 martie 2015
vehicul pe 4 roti

Nu toata lumea trebuie sa aiba masina. Daca nu iti permiti sa iti cumperi o masina care sa respecte standardele de confort si siguranta, atunci mergi pe jos. Inainte masina era un lux pe care nu toti si-l permiteau, acum insa exista foarte multe tipuri de masini, la preturi pentru fiecare buzunar. Taxa de prima inmatriculare e foarte buna asa cum este, pentru ca incurajeaza viitorii posesori auto sa isi cumpere masini care polueaza mai putin, care nu pun in pericol siguranta lor si a celorlalti, etc.

Ral
18 martie 2015
Sa mai si gandim!

Si tu esti un cocalar cu nr de Ro....asta ne caracterizeaza ca natie...sa ne uitam in gradina altuia....sa caracterizam oamenii fara sa ii cunoastem sau doar pentru ca sunt saraci sau bogati....in loc sa punem umarul si sa schimbam ceva.Taxe platesc si eu dar in Bulgaria...ceea ce m-i se pare corect atata vreme cat bulgarii ne dau posibilitate sa inscriem masina la ei.Aveti impresia ca in Germania sau alta tara a uniunii nu circula BMW ursulet sau WW 1...mai informati-va inainte de a arunca cu noroi in stanga si in dreapta.

Minea
18 martie 2015
Legiuitorii ticalosi,poporul prostit si rau

Adevaratii mafioti,interlopii cu putere,nu se coboara sa-si ia masini din Bulgaria. Pe bune,cati din cei care conduc masini scumpe au bani din munca cinstita? Da,la ieftinaciuni se inghesuie toti,insa prost conduc toti tembelii,indiferent unde au ei masinile inmatriculate. Tiganoii cu masini scumpe,care terorizeaza in trafic si pe jos orasele,mana in mana cu politia si alte structure sunt mai buni decat niste amarati care muncesc cinstit si au salarii de cacat,si nu-si permit decat o masina mai obosita? Nu toti au noroc in viata,chiar daca sunt oameni de isprava. De fapt tocmai oamenii buni sunt mai saraci.

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5481 secunde