Canalul Dunăre - Marea Neagră, 27 de ani de navigație

373
Canalul Dunăre - Marea Neagră, 27 de ani de navigație - 4918fbfa8fd973132f9ba47ea5e2ea12.jpg
Ieri, Administrația Canalelor Naviga-bile SA a organizat, cu ocazia aniver-sării a 27 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră, "Ziua porților deschise". Invitații la eveniment s-au îmbarcat la bordul a două ambarcațiuni care au parcurs un scurt traseu pe canal, timp în care au aflat amănunte interesante din istoria mai veche și mai nouă a Canalului.
A fost vizitată ecluza Agigea, iar șeful Nodului Hidrotehnic Agigea, Constantin Dinescu, a făcut o scurtă introducere în istoria Canalului, plecând de la primele menționări ale proiectului, încă de pe vremea romanilor, apoi a vorbit despre primele planuri inițiate în perioada stăpânirii otomane, trecând la schițele și planurile realizate de Ion Ionescu de la Brad prin anii 1850. Episodul lucrărilor începute în anii 50 la Canalul de tristă amintire Cernavodă - Poarta Albă - Năvodari a fost și el menționat, dar lucrarea monumentală reprezentată de actuala legătură dintre Dunăre și Marea Neagră, realizată integral prin efort românesc, al treilea canal ca lungime, după Panama și Suez, a constituit subiectul principal al prezentării.
În lungime de 64,4 km, având lățimea căii navigabile de 90 m și o adâncime de 7 m, Canalul unește portul dunărean Cernavodă cu portul maritim Constanța, scurtând cu aproximativ 400 de km ruta navelor care vin din Marea Neagră spre porturile dunărene din Europa Centrală. Utilizând această cale navigabilă, unele convoaie ajung până în portul Rotterdam.
Din același obiectiv hidrotehnic face parte și Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari, având o lungime de 27,5 km.
Pe parcursul Canalului, la Cernavodă și la Agigea, se află două ecluze identice ca dimensiuni: lungime de 310 m, lățime de 25 m și o adâncime la prag de 7,5 m.
Operarea ecluzei Agigea este asigurată de o echipă de șapte lucrători organizați în patru schimburi, la care se adaugă o echipă de intervenție.
Aici, în ziua inaugurării, a avut loc un incident comic, personajul principal fiind șeful statului de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu. După simbolicul gest de deschidere a ecluzei, de altfel imposibil de realizat în modul cum a fost prezentat pe TVR, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au îndreptat către lift, unde un ofițer de Securitate ținea butonul de apel apăsat pentru a menține ușile liftului deschise. La apariția cuplului prezidențial, acesta, într-un gest reflex, îl salută pe Ceaușescu (dictatorul se urcase deja în lift), moment în care ușile se închid și, rămasă afară, Elena, panicată, țipă, cerând să-i fie adus soțul înapoi!

Revenind în zilele noastre, la întrebările privind volumul traficului și rentabilitatea, Șeful Nodului Hidrotehnic Agigea, Constantin Dinescu ne-a spus: "Media este de opt ecluzări pe 24 de ore și, până acum, acest nivel ne asigură venituri suficiente. Anul trecut a fost mai bine, am avut o medie anuală de 12 ecluzări în 24 de ore".
Cezar PETROVICI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6176 secunde