Cărăuşii de bani, în vizorul poliţiştilor. Campanie internaţională pentru combaterea spălării de bani

922

Articole de la același autor

Poliţiştii din mai multe ţări din Europa, dar şi din Statele Unite au demarat o amplă acţiune împotriva cărăuşilor de bani şi a celor care îi tocmesc să le mute banii obţinuţi ilegali. Oamenii legii avertizează că recrutarea se poate face sub acoperirea unor locuri de muncă, însă aşa-zişii angajaţi riscă să ajungă la puşcărie.

Poliția Română, alături de autorități de aplicare a legii din alte 25 de state și Europol, participă la campania internațională de prevenire și combatere a activității cărăușilor de bani. Acțiunea a fost realizată, pentru al șaselea an consecutiv, cu sprijinul Federației Bancare Europene (EBF), FinTech FinCrime Exchange, INTERPOL și Western Union.

Pe parcursul activităților desfășurate, la nivel internațional, au fost identificați 4.031 de cărăuși de bani și 227 de recrutori de cărăuși de bani, iar 422 de persoane au fost arestate în întreaga lume. Pe durata operațiunii, autoritățile de aplicare a legii din țările participante au inițiat 1.529 de investigații. Cu sprijinul sectorului privat, incluzând peste 500 de bănci și instituții financiare, au fost identificate 4.942 de tranzacții frauduloase, la nivel global, în care ar fi fost implicați cărăuși de bani, prevenindu-se astfel o pierdere totală estimată la 33,5 milioane de euro.

În România, în această perioadă, au fost identificați 19 cărăuși de bani și cinci recrutori. De asemenea, au fost depistate 310 tranzacții suspecte, în valoare de 700.000 de euro. Pentru documentarea activităților ilicite, au fost inițiate 41 de investigații și au fost efectuate 24 de percheziții, iar 7 persoane au fost arestate și două plasate sub control judiciar.

Nu deveniți o verigă în lanțul de spălare a banilor!

Cărăușii de bani sunt persoane care, adesea fără să-și dea seama, au fost recrutate de organizații infracționale ca agenți de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate. Fără să știe că se angajează în activități infracționale și ademeniți de promisiunea unor bani obținuți ușor, cărăușii de bani efectuează, în numele altor persoane, transferuri de bani proveniți din surse ilicite. Adesea, transferurile se realizează între țări diferite, iar, în schimbul serviciilor efectuate, primesc un comision.

Recrutarea se poate realiza prin contact direct sau e-mail, iar infractorii apelează din ce în ce mai mult la rețelele sociale pentru a atrage noi complici, fiind folosite oferte de locuri de muncă false, de exemplu „agenți de transfer de bani”, anunțuri pop-up online sau aplicații de mesagerie instantanee. De asemenea, la nivel internațional, s-a constatat creșterea utilizării criptomonedelor de către cărăușii de bani.

Zilele trecute, Europol și autoritățile UE de aplicare a legii, printre care și Poliția Română, împreună cu parteneri internaționali și instituții financiare, au lansat campania #DontBeaMule, pentru a informa publicul cu privire la riscurile rețelelor de cărăuși de bani. Aceasta are ca scop informarea publicului cu privire la modul în care operează infractorii, ce se poate face pentru a evita implicarea în astfel de fapte și care sunt consecințele pentru cei care devin cărăuși de bani. În cazul în care credeți că ați putea fi folosit drept cărăuș de bani, acționați imediat: opriți transferul de bani și informați imediat banca și poliția!

Operațiunea EMMA face parte dintr-un proiect desfășurat sub egida Planului de acțiune operațională EMPACT privind infracțiunile împotriva plăților informatice, conceput pentru a combate fraudele online și cu carduri de plată.

La activități participă autorități de aplicare a legii din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Slovenia, Slovacia, Regatul Unit și Statele Unite.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6505 secunde