Cât de periculoase sunt chindiile cu lansare de lampioane

5670
7
Cât de periculoase sunt chindiile cu lansare de lampioane - lampioane1-1395319261.jpg
Baloane construite din hârtie și un suport de lemn sau metalic, lampioanele reprezintă ultima fiță în materie de distracție. Încântă ochii și sunt folosite, mai nou, pentru marcarea evenimentelor importante: nunți, botezuri sau simple chindii. Petrecăreții uită însă că distracția lor poate fi deosebit de periculoasă. 

În ultima perioadă, lampioanele au devenit nelipsite de la nunți, majorate, concerte în aer liber, petreceri private sau petreceri de revelion. Având un preț cuprins între 6 și 12 lei bucata, au devenit ultima fiță în materie de distracție și sunt utilizate pentru "a rupe gura târgului". Aceste baloane sunt însă periculoase, deoarece, odată luate de vânt, nu mai pot fi controlate. Așadar, pot ajunge pe acoperișul oricărei case și pot provoca incendii de proporții.

Făcând o mică plimbare prin cartierele constănțene, am primit destule plângeri privind acest fenomen de la oameni atât mai tineri, cât și în vârstă. Cetățenii, atât cei care locuiesc la casă, cât și cei care stau la bloc, ne spun că se tem de aceste "OZN"-uri în flăcări.

"Eu stau la casă și am văzut, în multe seri, cum zburau aproape de sol. Nici nu știam ce sunt obiectele alea, dar mi-a spus o vecină. M-am speriat, pentru că de multe ori au trecut exact pe lângă casa mea. Dacă o să dorm într-o seară și o să îmi incendieze casa? Este revoltător ce se întâmplă", spune, îngrijorat, Remus Constantin, un cetățean care locuiește într-o casă umilă, în cartierul Tomis Nord.

Și în Faleză Nord, aceeași poveste. Oamenii sunt speriați de baloanele cu foc care le trec prin fața ochilor.

"Nu pot să cred cum a ajuns municipiul acesta. După ce că avem o grămadă de hoți, tâlhari, cerșetori, violatori, acum mai avem și incendiatori? Nu înțeleg de ce îi lasă să aprindă cum și unde vor ei baloanele astea. Ar trebui să existe o lege prin care să fie interzise sau să le dea drumul la ei în casă, dacă vor, nu să stăm noi cu frica-n oase că putem să murim carbonizați din cauza unor nenorociți care vor să se dea în stambă", afirmă Dan Irimia, un bărbat care locuiește într-o casă cochetă din Faleză Nord.

De asemenea, aceste lampioane reprezintă un real pericol și pentru conducătorii auto.

"Eu sunt șofer și sincer m-aș speria dacă mi-ar sări în față așa ceva. Crește și riscul de a face accident și nici nu au ce căuta prin aer acele porcării", mai spune constănțeanul.

"Ce, n-avem pompieri care să stingă incendiul?"

Aceste baloane sunt cu atât mai periculoase cu cât nu sunt aprinse în spații izolate și de profesioniști, ci sunt eliberate în spații publice și, deseori, de către copii. Acest fapt demonstrează inconștiența părinților și, în general, a adulților, care nu se gândesc la consecințele unei asemenea activități.

Deși în instrucțiuni este specificat faptul că persoanele care le folosesc trebuie să se asigure că nu este vânt deloc sau că viteza cu care bate este de nesesizat, majoritatea utilizatorilor nu țin cont de acest lucru.

"Chiar eu i-am văzut într-o seară. Erau beți și se dădeau șmecheri, înălțând baloane cu foc. Nici n-au reușit să se înalțe bine, că au și aterizat, pe iarbă. M-am dus la ei și le-am spus că nu e bine ce fac și măcar să le stingă, pentru că au aterizat pe iarbă și pot lua foc. Bineînțeles că nu m-au ascultat și chiar s-au răstit la mine că ce, noi n-avem pompieri?", povestește Mircea, un alt constănțean supărat.

Ce spun pompierii?

"Din punct de vedere legal, nu este nevoie de aprobarea noastră pentru a înălța un astfel de balon", a declarat, sec, Paula Anghel, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Așadar, pompierii sunt nevoiți să intervină doar în caz de incendiu sau pericole. Din moment ce nu există nicio lege care să interzică înălțarea lampioanelor, acest fenomen va continua să se răspândească și alte incendii vor izbucni până când, probabil, se vor lua măsuri.

Comentează știrea

x
31 octombrie 2012
xx

dar scarbe care arunca tigari aprinse p ejos sunt ?? coptilor ce sunteti !! cate lampioane aprinse sunt p ecer si cati cretinozauri cu tigara in gura ? unde e pericolul mai mare ? de incendii prvocate de tigari am mai auzit...vreau 1 exemplu despre cele provocate de lampioane !! Un lampion ia altitudine cand arde...daca a luat-o in jos, este pt ca nu mai are ce sa arda...inseamna ca nu stiti cum functioneaza si sunteti pe langa subiect...dar nu ar fi prima oara...

Cititor
31 octombrie 2012
ptr. MIRUNA

Miruna, iar bati campii? Tu nu ai treaba? Vad ca te "pricepi" la toate, esti omniprezenta pe site. Ce faci, iar esti in pana de clienti?

y
26 august 2013
Exemplu incendiu

Vrei exemplu: poftim https://www.facebook.com/raluca.e.munteanu/posts/10201476969702684?comment_id=6297622&offset=0&total_comments=16¬if_t=feed_comment_reply

Răspuns la: xx
Adăugat de : x, 31 octombrie 2012
dar scarbe care arunca tigari aprinse p ejos sunt ?? coptilor ce sunteti !! cate lampioane aprinse sunt p ecer si cati cretinozauri cu tigara in gura...
y
26 august 2013
Exemplu incendiu

uite exemplu proaspăt și local: https://www.facebook.com/raluca.e.munteanu/posts/10201476969702684?comment_id=6297622&offset=0&total_comments=16¬if_t=feed_comment_reply

Răspuns la: xx
Adăugat de : x, 31 octombrie 2012
dar scarbe care arunca tigari aprinse p ejos sunt ?? coptilor ce sunteti !! cate lampioane aprinse sunt p ecer si cati cretinozauri cu tigara in gura...
Ralu
26 august 2013
Lampioane - obiecte care provoaca incendii

Vrei exemplu de incendiu provocat de lampioane? Nici o problema - https://www.facebook.com/raluca.e.munteanu/posts/10201476969702684?comment_id=6297613&offset=0&total_comments=15¬if_t=feed_comment - precizez ca cazut pe casa si a ars doar 5 min, pentru ca au vazut vecinii si ne-au alertat...ca altfel...alta era imaginea...stau si ma intreb ce se intampla daca nu era 11 noapte ci ora 2-3 cand lumea megea la somn???

Răspuns la: xx
Adăugat de : x, 31 octombrie 2012
dar scarbe care arunca tigari aprinse p ejos sunt ?? coptilor ce sunteti !! cate lampioane aprinse sunt p ecer si cati cretinozauri cu tigara in gura...
dorin
17 martie 2014
atentionare

Stimata doamna Andreea Iliescu inteleg dezaprobarea dumneavoastra legat de acest produs dar va rog cu respect sa faceti diferenta intre un lampion CONTRAFACUT SI UNUL PROFESIONAL care intruneste cele mai inalte certificari de siguranta pe care acest produs il poate avea,apoi va aduc la cunostiinta ca folositi o poza care imi apartine iar furtul de proprietate se pedepseste conform legilor in vigoare. mai exact folositi o poza care imi apartine si care este de la nunta mea ,deci va fi usor de dovedit autoritatiilor cele sustinute de mine. In conditiile in care nu schimbati poza voi fi obligat sa ma adresez autoritatiilor abilitate. vA MULTUMESC ANTICIPAT!!!

dan
22 iulie 2014
lampioane

este diferenta mare intre lampioanele profi si china lampa...cele profi folosesc flacara rece....daca pui mana nu te frigi....asadar nu declanseaza incendiii.faceti proba si o sa vedeti.stima!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 30 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : Incendiu în gară la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.3629 secunde