Catastrofă aviatică soldată cu 11 morți și trei răniți, la Tuzla

758
Catastrofă aviatică soldată cu 11 morți și trei răniți, la Tuzla - 9479b4ffd145444cb2b274aca8aa69ee.jpg
Tragedie aviatică la Tuzla. 11 militari au murit și trei au fost răniți grav după ce un avion AN-2, aparținând Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de parașutare, s-a prăbușit.

Totul s-a petrecut în jurul orei 17,40, pe Aerodromul Tuzla, dar pe o pistă pusă la dispoziție și folosită pentru aplicații ale Ministerului Apărării Naționale.
Un avion AN-2, aparținând Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de parașutare s-a prăbușit la scurt timp de la decolare.
La fața locului s-au deplasat două autospeciale de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" Constanța, una de la Tuzla, opt ambulanțe de la Serviciul Județean de Ambulanță Constanța, procurori, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Trei militari s-au aruncat din zbor
Dacă, în primă fază, informațiile erau contradictorii și se vorbea despre câteva persoane rănite, cei care au ajuns la locul tragediei au rămas stupefiați în fața unei catastrofe aviatice de proporții, cum nu s-a mai înregistrat vreodată în județul Constanța.
Trei militari aflați în avion au apucat să se arunce până ce aeronava a luat contact cu solul și a fost cuprinsă de flăcări. Ambulanțele au preluat victimele și le-au transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța.
Pompierii au stins incendiul care a cuprins avionul, iar după câteva ore au scos din el nu mai puțin de 11 trupuri carbonizate. Ceea ce contrazice un comunicat al Ministerului Apărării Naționale în care se precizează că tragedia aviatică s-ar fi soldat cu 10 morți și trei răniți.

11 trupuri carbonizate
Până și anchetatorii care s-au deplasat la fața locului au rămas încremeniți la vederea imaginilor de coșmar.
Procurorul militar Claudiu Lazăr ne-a declarat că în avion au fost descoperite 11 trupuri carbonizate, ceea ce a ridicat numărul morților la 11, iar totalul victimelor la 14.
Anchetatorii mai spun că, din datele preliminarii pe care au reușit să le strângă ieri, echipajul și parașutiștii se aflau la cel de-al șaselea zbor de antrenament, până atunci nefiind înregistrat niciun incident.
Se pare că avionul a urcat până la o înălțime de aproximativ 50 de metri, moment în care a luat foc, prăbușindu-se pe partea dreaptă a axului pistei, undeva pe câmp, la aproximativ 50 de metri de pistă. Dacă trei dintre militari au încercat să se salveze sărind practic din avion în timpul prăbușirii, ceilalți nu au mai avut nicio șansă, ei murind carbonizați.
Din primele investigații efectuate la fața locului, procurorii militari nu merg decât pe două variante ale producerii tragediei: eroare de pilotaj sau defecțiune tehnică.
Prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost numită o comisie de investigație tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice.

Supraviețuitorii, transportați cu un elicopter la București
Cele trei victime din accidentul aviatic de la Tuzla au fost transpor-tate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Medicii au spus că unul dintre bărbați, Marius Nazare, de 34 de ani, a suferit o tasare de vertebre coloană lombară și arsuri la gamba stângă, fiind conștient și cooperant. Cea de-a doua victimă, Liviu Antim, a ajuns la spital în stare foarte gravă, având fractură de femur stâng și arsuri de gradul trei și patru pe 93% din suprafața corpului. Cea de-a treia victimă are o plagă la față și scalp, iar medicii spun că starea sa este stabilă.
Aseară, cele trei victime au fost preluate de un elicopter trimis de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, și transportate la Spitalul Militar din București, unde au fost așteptate de echipe de medici specialiști în chirurgie plastică și cardio-vasculară.

Comandantul Școlii de Aplicație "Aurel Vlaicu" din Boboc, mort în tragedie
MApN a precizat, aseară, într-un comunicat că Nicolae Jianu, comandantul Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene "Aurel Vlaicu" din Boboc se afla la bordul avionului AN-2 prăbușit, el fiind cea de-a 11-a victimă a accidentului.
"Comandorul Jianu, pilot clasa I, instructor de zbor ziua și noaptea, în toate condițiile meteorologice, este cel de-al unsprezecelea militar care și-a pierdut viața în catastrofa aeriană. Era căsătorit și avea doi copii. În catastrofa aviatică de la Tuzla și-au pierdut viața șapte militari ai Forțelor Navale și patru militari din Forțele Aeriene", precizează MApN.
Potrivit sursei citate, doi dintre militarii răniți fac parte din Forțele Navale, iar al treilea este încadrat în Forțele Aeriene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0151 secunde