Cei 14 arestați din dosarul "Portul", eliberați de magistrații Înaltei Curți

1335

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea de prelungire a arestului preventiv în cazul celor 14 persoane care mai rămăseseră arestate în dosarul "Portul" și au înlocuit măsura respectivă cu cea a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

În spatele gratiilor, se mai aflau: Eugen Bogatu, Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbac, Mihai Cio-banu, Marian Ionuț Iordănescu, Adrian Milea, Rouchdi Mohamad, Claudiu Constantin Olteanu, Lucian Păun, Aurelian Cătălin Pilcă, Valentin Roșculeț, Sorin Budăi, Dragoș Iulian Tudoran și Valentin Țiripan.
Printre persoanele care sunt anchetate de procurorii DNA în acest dosar, se află senatorul Mircea Banias și fostul secretar din cadrul MAI, Laurențiu Mironescu.
Procurorii DNA susțin că, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul autorităților vamale și portuare din municipiul Constanța s-a constituit un grup infracțional organizat, care a controlat instituțiile statului român cu atribuții în activitățile de import - export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanța. Cei im-plicați în această rețea acționau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen din afara granițelor UE. Potrivit procurorilor, "sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică și erau cuprinse între 1.000 și 7.000 de dolari pentru fiecare transport".
Procurorii spun că Gruparea "Portul" se ocupa cu "captura statului", noțiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupției, respectiv corupția generalizată, pentru care este nevoie de mulți oameni, persoane bine plasate și influente, susțin anchetatorii.
Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare din Constanța, este considerat de procurorii anticorupție "leader" al grupului infracțional, care derula afaceri ilicite în Portul Constanța.
Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că "s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoș Iulian Tudoran și Valentin Țiripan", dar și că "a intervenit la Liviu Durbac, șeful Biroului Vamal Constanța Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfuri subevaluate".
Bogatu este acuzat că, în 22 octombrie 2010, "a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanța-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu, acționar la SC Fotbal Club Progresul București SA, și Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să își achite «taxele» către membrii grupului infracțional".
"Grupul infracțional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în Vama Con-stanța, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 și două milioane de euro la fiecare transport.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2533 secunde