Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, subiectul unei tranzacții suspecte

252
Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, subiectul unei tranzacții suspecte - ddd-1579879749.jpg

Articole recomandate

Deputatul moldovean Lilian Carp a anunțat vineri că va face un demers pe lângă Procuratura Generală a Republicii Moldova, cerându-i să investigheze circumstanțele în care a fost înstrăinat terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din sectorul Botanica al Chișinăului, monument istoric, relatează Ziarul Național din Chișinău, informează Agerpres. Anunțul a fost făcut de către parlamentar în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu președintele Asociației "UNIREA-ODIP', Vlad Bilețchi.

Din investigațiile efectuate de Bilețchi rezultă că prețul final al tranzacției prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia "Buiucani Real Estate Holding' a fost de 70 de milioane de lei (moldovenești), iar în "afacere" ar fi fost implicat actualul președinte, Igor Dodon, fost ministru al economiei.

"Desi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăște ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamități naturale și alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deși acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat', a declarat presedintele "UNIREA-ODIP".

Totodată, la vânzarea lotului de teren pe care se află Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Dacia a participat Viorel Melnic, fost viceministru al economiei, subaltern direct al lui Dodon. "Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. În tranzacție au mai fost implicați Boris Golovin, fost viceministru al sănătății în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de guvern cu Igor Dodon, dar și alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unii membri ai Partidului Socialist", a afirmat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui, în 2014, la Ministerul Culturii a venit o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus pe lista monumentelor ocrotite de stat. Deși a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, această decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar pune în aplicare, contractul de vânzare-cumpărare ar fi invalidat, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic.

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1.645 de ostași, printre care 431 de români căzuți în Primul Război Mondial și 96 de militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociația "UNIREA-ODIP' a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate, conform ziarului menționat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3067 secunde