Cine-i trage "de urechi" pe șoferii de maxi-taxi burdușite de pasageri

1570
4
Cine-i trage

Articole de la același autor

Nu de puține ori, constănțenii care se urcă în mijloacele de transport în comun au parte de experiențe mai puțin plăcute. Asta pentru că mulți dintre șoferii de maxi-taxi au diverse îndeletniciri: de la fumat, vorbit la telefon, dat manelele la maxim până la luat banii, dat bilete și convins cetățeni să se dea mai încolo, să se strângă puțin ca să mai intre și alții, bineînțeles, toate astea în timp ce și conduc. 


Problema șoferilor de maxi-taxi este dezbătută des în Constanța. Asta pentru că cei mai mulți conducători ai microbuzelor se cred regii șoselelor și nu țin cont de nicio regulă de circulație. Trec pe roșu, taie calea altor participanți la trafic, nu acordă prioritate la trecerea de pietoni și transportă pasagerii ca pe sacii de cartofi. Iar dacă vreo persoană îndrăznește să le spună ceva, răspunsul șoferilor le taie orice elan: "Dacă nu-ți convine, dă-te jos!". 


Fără nicio responsabilitate sau simț de răspundere, acești așa-ziși șoferi pun în pericol viața a zeci de pasageri. Asta și din cauză că, deși în marea majoritate a microbuzelor numărul de locuri este de 15+1, în maxi taxi-uri sunt înghesuiți și 30 de pasageri o dată, pentru profit. 


Zeci de oameni înghesuiți 
În această situație, polițiștii rutieri constănțeni nu au alte metode la îndemână decât…amenzile! De la începutul anului, 188 de sancțiuni au fost date de oamenii legii șoferilor de maxi-taxi. Marea majoritate a amenzilor au vizat, bineînțeles, surplusul de pasa-geri din mijloacele de transport în comun (6-8 puncte amendă, adică 570-760 lei). Alte sancțiuni le-au fost "oferite" șoferilor care vorbeau la telefon sau nu purtau centura de siguranță. 


"În cadrul acțiunilor pe mijloacele de transport în comun, au fost găsiți mulți șoferi care aveau zeci de pasa-geri în plus față de numărul de locuri. Aceasta este cea mai mare problemă. Erau situații în care oamenii stăteau lipiți de parbriz, constatam că sunt și cu 10-15 mai mulți față de numărul admis pe certificatul de în-matriculare. De obicei, șoferii se anunță între ei, știu deja în ce locuri suntem poziționați și se pun în regulă din punct de vedere al centurii și nici nu vorbesc la telefon. Unii șoferi au fost amendați în repetate rânduri, iar în momentul în care au fost trași pe dreapta au fost extrem de recalcitranți, spunând că amenda este dată pe nedrept, că nu este vina lor, ci a oamenilor care se înghesuie", au mărturisit polițiștii constănțeni. 


Șoferii de maxi-taxi se anunță între ei pentru a nu exista alte probleme în afara numărului de pasageri. Asta pentru că amenda pentru surplus de pasageri este doar în puncte amendă și nu și în puncte de penalizare. Dacă ar avea și alte abateri, unii dintre acești șoferi ar strânge rapid 15 puncte de penalizare și s-ar alege cu permisul suspendat, ceea ce nu "și-ar permite". 


Zeci de victime 
Din nefericire, în ciuda amplelor controale ale polițiștilor rutieri con-stănțeni, șoferii maxi-taxiurilor nu se "dau bătuți", ci continuă să facă aceleași greșeli care, uneori, pot fi fatale. Unul dintre cele mai grave cazuri de acest gen s-a produs în luna ianuarie a acestui an, atunci când 21 de pasageri dintr-un maxi taxi au ajuns la spital, după ce microbuzul a fost spulberat de un șofer care conducea un Opel, la intersecția străzilor Mihai Viteazu cu Nicolae Iorga. De asemenea, în luna martie, un șofer de maxi-taxi a ajuns în atenția șefilor, dar și a polițiștilor rutieri după ce a fost prins jucându-se pe telefon în timp ce conducea. 


Comentează știrea

Vasile
11 mai 2015
Transport public

Nu se respecta legea transportului public de persoane L92/2007 ( doar daca citesti actul normativ intelegi de ce ).....principalul vinovat Primaria .....singurul avantajat...Babinciuc......cine pierde ? constanteanul de rind si RAT Constanta ( adica subfinantata la greu)

alina
11 mai 2015
310

Pe langa faptul ca ,conduc imprudent unii dintre ei vb foarte urât si se poartă urat cu pasagerii.in special cei de pe 310 .....

DODO
11 mai 2015
buba veche

Asta se stie de ani buni ,se mai da cineva la ei dar se uita cu timpul.Este greu sa pazesti turma asta mare si miscatoare. Aglomeratia asta este un motiv bun sa NU se dea bilete si daca acum sintem pe val cu fiscul n-ar fi rau sa-i puricam putin.Cred ca am primit bilet in 10 % din drumuri.Am fost martor odata, cind soferul a primit telefon de alerta ca erau controale. Nu am dedus ce fel erau ,dar se stia ca exista. In rest ,, oameni buni, oameni rai si soferi ,,

DODO
11 mai 2015
ca la lifturi

Bun ar fi un dispozitiv care sa nu lase masina sa plece daca are o incarcatura prea mare ( ca la lifturi ) Greutatea se poate calcula pe media de greutate a persoanelor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4416 secunde