"Cocaină la Marea Neagră". Excentricități, droguri și o avere de milioane de dolari!

280

Articole de la același autor

Aproape două tone de cocaină au ajuns, în primăvara anului trecut, pe plajele de pe litoralul românesc, după ce o furtună a dejucat planul unei grupări infracționale de aduce droguri în țara noastră, pe mare, iar apoi de a o tranzita pentru a duce stupefiantele în Europa de Vest. Ancheta desfășurată de DIICOT, cu sprijinul structurilor de peste hotare, a scos la iveală că drogurile plecaseră din Brazilia, de la unul dintre cei mai mari traficanți sud americani, care stabilise să trimită "marfa" unui cartel de crimă organizată din Balcani.

J.N.E.N. este un bărbat de 65 de ani, de origine libaneză, stabilit în Brazilia, cunoscut drept "Șeicul". Potrivit evidențelor Interpolului, acesta și-ar fi început activitatea infracțională în Liban, în 1994, cu traficul de droguri, ulterior plecând pe continentul sud-american. Între anii 1994 și 2015, a fost condamnat de nu mai puțin de 12 ori pentru trafic de stupefiante, în vreo cinci rânduri primind chiar închisoare pe viață. Cu toate acestea, a reușit să scape de fiecare dată. Între timp, și-a continuat afacerile, strângând cocaina din toată America de Sud și expediind-o în Statele Unite ale Americii și în Europa, fie la bordul navelor, fie prin "cărăuși", pe care îi obliga să ingereze stupefiantele.

De exemplu, în 2007, a fost arestat și încarcerat, după ce a exportat tone de cocaină din America de Sud în SUA, Portugalia, Spania, Germania și Franța. Alături de el au mai fost arestate alte 54 de persoane și au fost confiscate aproape 3,5 tone de cocaină, fiind considerată o operațiune de succes a autorităților. În 2013, s-a luat decizia mutării lui de la regim închis la regim semi-deschis, iar în 2017, a solicitat permisie să iasă din închisoare. A fugit însă și a continuat să-și coordoneze afacerile ilegale din ascunzătoarea sa.

În octombrie 2019, după luni de filaj, Poliția Civilă din Brazilia l-a depistat într-un hotel, unde urma să negocieze un nou schimb de droguri. În momentul în care a fost reținut, bărbatul a fost calm și chiar ironic la adresa polițiștilor, notează presa locală, felicitându-i pentru arestare.

XXX

Pe lângă activitatea sa bogat infracțională, "Șeicul" este renumit pentru opulența de care s-a înconjurat. Presa din Brazilia notează că bărbatul și-a construit un luxos complex, de peste 3.600 mp, la aproximativ 85 de kilometri de Sao Paulo, care, în 2007, a fost estimat la aproximativ 40 de milioane de dolari. De altfel, de la acest complex i-a fost dată și porecla de "Șeicul". Complexul este impresionat prin dimensiuni, dar și prin faptul că este placat cu marmură și elemente din aur. Se pare că "Șeicul" ar avea inclusiv o cadă acoperită în aur, estimată la peste 120.000 de dolari. 


În prezent, suspectul este închis și neagă că ar avea vreo legătură cu cele trei tone de cocaină trimise din Brazilia spre România. Nici cei care au lucrat pentru el în acest plan nu sunt de găsit, existând indicii că s-ar ascunde prin Spania, potrivit informațiilor deținute de DIICOT.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4419 secunde