Comisarul Mihai Vasile, recompensat de MAI. Ce merite are în carieră

533

Articole de la același autor

Un polițist de frontieră constănțean, comisarul de poliție Mihai Vasile, a fost recompensat cu emblema de onoare a Ministerului Afacerilor de Interne, pentru profesionalismul dovedit de-a lungul carierei, dar și pentru modul în care a acționat, anul trecut, pentru reținerea unui pescador turcesc surprins în timp ce bracona în Marea Neagră.

În dimineața zilei de 20 mai 2019, mai precis în jurul orei 6.50, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, cu ajutorul sistemului SCOMAR, la aproximativ 52 de mile marine de localitatea Costinești, o ambarcațiune suspectă care desfășura activități de braconaj în zona economică exclusivă a României. Imediat, au arătat reprezentanții Gărzii de Coastă, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcațiunii. La comanda navei se afla comisarul șef Mihai Vasile, un polițist de frontieră cu experiență. Ambarcațiunea suspectă a fost identificată ca fiind un pescador sub pavilion Turcia, inscripționat "Baba Senol". Braconierii turci nu s-au supus somațiilor verbale, pentru a permite abordarea navei, drept pentru care, pe parcursul urmăririi, polițiștii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii: semnale luminoase, semnale radio, somații și foc de avertisment. Ulterior, în sprijinul navei Gărzii de Coastă au mai venit două ambarcațiuni. Abia în jurul orei 14.40 s-a reușit oprirea pescadorului, iar în momentul în care polițiștii au urcat la bord au constatat că trei dintre marinarii turci aveau răni superficiale, provocate de ricoșeul gloanțelor – doi erau răniți la picioare, iar unul la șold. Pescadorul turcesc s-a scufundat, întrucât era supraîncărcat cu unelte de pescuit, dar și pentru că structura acestuia a suferit daune, din cauza manevrelor bruște efectuate de turci, pentru a scăpa.

Provocări și în misiunea Frontex

Pentru modul în care și-au îndeplinit atribuțiile în cadrul acțiunii, comisarul de poliție Mihai Vasile și unul dintre colegii săi, agentul șef adjunct de poliție Sorin Cioabă, au fost premiați de Ministerul Afacerilor Interne, fiindu-le acordate embleme de onoare.

Comisarul de poliție Mihai Vasile, în vârstă de 38 de ani, a urmat cursurile Liceului Militar de Marină "Al. I. Cuza" din Constanța, iar după desființarea acestuia, a absolvit Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza. Ulterior, a absolvit Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța și a intrat în rândurile Poliției de Frontieră. În 2014 a fost numit comandantul navei maritime de intervenție proiect Bigliani (MAI 2114), în cadrul Grupului de Nave Mangalia, pentru ca în 2017 și în 2019 să participe la misiuni Frontex, în Grecia, la comanda navei MAI 1104. În cadrul misiunilor internaționale, alături de echipajul său a executat numeroase misiuni de supraveghere, căutare și salvare în Marea Egee. Una dintre cele mai dificile intervenții, arată colegii săi de la revista "Poliția de Frontieră", a avut loc în august 2019, când nava Gărzii de Coastă MAI 1104, la comanda căreia se afla, a reținut o barcă gonflabilă, în care se aflau 17 migranți. Pe o mare agitată, existând în permanență riscul de scufundare, polițiștii de frontieră constănțeni au reușit să salveze migranții, respectiv șapte bărbați, șase femei și șase copii, care fugiseră din Siria, Irak și Afganistan. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5888 secunde