Comisia Europeană avertizează România: INTERZIS la autorizații pentru pesticide!

161
Comisia Europeană avertizează România: INTERZIS la autorizații pentru pesticide! - ddd-1580736049.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a adoptat luni două decizii care interzic Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care conțin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

După ce s-a dovedit că utilizarea acestor substanțe afectează albinele, utilizarea lor a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniază că România și Lituania au acordat de mai multe ori autorizații de urgență pentru a permite utilizarea acestor substanțe în ideea de a lupta împotriva anumitor dăunători la culturi specifice, autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate.

"Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizații de urgență pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiții stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul și biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluții alternative", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Cercetătorii susțin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2189 secunde