Consiliul Județean Constanța va trebui să achite daune morale de peste 500.000 de euro actorilor constănțeni

3004
Consiliul Județean Constanța va trebui să achite daune morale de peste 500.000 de euro actorilor constănțeni - a22756dc4eff1df12a9996c7752df09e.jpg
Magistrații de la Tribunalul Constanța au dat câștig de cauză artiștilor constănțeni în noua acțiune îndreptată împotriva Consiliului Județean Constanța, prin președintele său - Nicușor Constantinescu. Este vorba de dosarul în care aceștia au solicitat daune morale pentru că au fost concediați abuziv.
Astfel, 47 de artiști vor primi, potrivit deciziei Tribunalului, daune morale de câte 10.000 de euro, doi dintre actori - 7.000 de euro, alți 10 artiști - 5.000 de euro, iar în cazul a patru dintre persoanele care au înaintat acțiunea civilă magistrații au dispus respingerea ei.
În total, Consiliul Județean va plăti, din banii noștri, suma totală de 534.000 de euro către artiști.
Decizia nu e definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Constanța.
Avocatul artiștilor, Ion Popescu, ne-a declarat, ieri, că speră ca în recurs să fie clarificată și problema neacordării de daune morale și celor câțiva artiști cărora judecătorii de la tribunal le-au respins aceste drepturi, căci, din punctul său de vedere, li se cuvin.
Amintim că, după patru ani de procese, artiștii au fost despăgubiți pentru faptul că, peste noapte, conducerea CJ Constanța a luat o măsură dictatorială și abuzivă.
În 2004, actorii au căzut victimele reorganizării teatrelor de către Consiliul Județean Constanța, la inițiativa lui Nicușor Constantinescu.
Este vorba de câteva zeci de artiști constănțeni care au fost concediați abuziv și care au obținut în instanță ceea ce, de drept, li se cuvine.
Instanța a constatat nulitatea absolută a deciziilor de încetare a contractelor de muncă emise în data de 1 septembrie 2004 în numele Teatrului "Ovidius" și Teatrului de Revistă "Fantasio".
Prin sentință, judecătorii au obligat Județul Constanța să plătească artiștilor concediați abuziv despăgubirile reprezentând drepturile salariale actualizate cu indicele de inflație pentru perioada 1 septembrie 2004 -14 noiembrie 2007. Potrivit expertizei contabile efectuate în proces, valoarea totală a despăgubirilor s-a ridicat la aproximativ două milioane de lei.
Reamintim că, printr-o sentință definitivă a Tribunalului Iași, s-a obținut anularea hotărârii 150/2004, prin care au fost reorganizate Teatrele Dramatic și Fantasio și înființat Teatrul Național Constanța.
După ce, doar în urmă cu câteva luni, Consiliul Județean Constanța a fost nevoit să vireze către artiști suma de aproximativ două milioane de lei, reprezentând drepturile salariale ce li s-ar fi cuvenit pe perioada 2005 - 2007, iată că, în curând, alți bani, care sunt ai constănțenilor, și care, totodată, li se cuvin artiștilor pentru toate prejudiciile morale și materiale suferite din cauza unor așa-zise reorganizări culturale, vor pleca din vistieria județului Constanța.
Iar asta din cauza unei proaste organizări și a unor incompetenți care au ajuns să conducă instituții importante din Constanța, care aveau un renume, distrugând astfel munca de-o viață a unor oameni care au trăit din și pentru cultură.
Așa cum am precizat și în alte rânduri, sumele acestea de bani, care nu sunt de colo, ar trebui plătite din buzunarele acelora care au comis ilegalitățile recunoscute de instanțele de judecată și nu din banii care sunt destinați con-stănțenilor.
De ce trebuie să plătim noi pentru incompetența și greșelile comise de oameni care au ajuns să conducă într-un domeniu despre care habar nu au? Toate aceste daune ar trebui plătite din buzunarele acelor consilieri care au luat hotărârea ce a condus la tot acest haos din cultură, în frunte cu Nicușor Constantinescu. Cel puțin așa ar trebui să se întâmple într-o țară normală…
CITESTE AICI SENTINȚA INTEGRALĂ A TRIBUNALULUI CONSTANȚA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3515 secunde