Cristian Boureanu, condamnat cu suspendare pentru lovirea unui polițișt. "Și-a cerut scuze după ce i-a trecut beția"

223
Cristian Boureanu, condamnat cu suspendare pentru lovirea unui polițișt.

Articole recomandate

Cristian Boureanu a primit o condamnare cu suspendare deoarece a manifestat un comportament normal și și-a cerut scuze după ce efectele stării de beție au trecut, se arată în motivarea deciziei luată în luna iunie de Judecătoria Sectorului 1. Fapta este gravă și nici nu a fost recunoscută de inculpat, totuși magistrații au considerat că cele 100 de zile de muncă în folosul comunității vor ajuta la reabilitarea fostului parlamentar.



Cristian Boureanu a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, după ce a agresat un agent de poliție de la rutieră, în vara anului trecut. În motivarea deciziei, judecătorul care s-a ocupat de acest caz consideră că ar fi "excesivă" aplicarea unei pedepse cu închisoarea, iar prin măsurile de supraveghere aplicate de instanță Boureanu își va ajusta conduita pe viitor.

"Cât privește modalitatea de executare a pedepsei, instanța apreciază că executarea în regim de detenție apare ca fiind excesivă, nu atât raportat la natura faptei cât la circumstanțele personale ale inculpatului. Instanța observă că inculpatul, în pofida poziției sale de nerecunoaștere, poate reflecta mai mult la consecințele condamnării pe care o va suferi și astfel își va ajusta conduita pe viitor, sub imperiul măsurilor de supraveghere la care va fi supus pe durata termenului de supraveghere. Instanța apreciază că, în acest interval, cu garanțiile oferite de controlul constant exercitat asupra sa de consilierii de probațiune și prin conștientizarea faptului că orice abatere viitoare poate determina executarea în regim de detenție a pedepsei aplicate, inculpatul va înțelege și regimul valorilor sociale pe care le-a încălcat. În continuare, instanța constată că inculpatul a menționat explicit că este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunități, astfel că apreciază că atitudinea sa, de negare a săvârșirii faptei, nu poate fi reținută ca fiind o încercare de zădărnicire a aflării adevărului, condițiile de aplicare a suspendării sub supraveghere fiind îndeplinite. Astfel, în opinia instanței, nu se poate aprecia că doar nerecunoașterea săvârșirii faptei sau declarația de prezentare a faptelor într-o manieră care să coincidă cu solicitările de achitare sunt dovezi ale încercării de zădărnicire a aflării adevărului.", spune judecătorul, citat de Agerpres.

Magistratul apreciază că Boureanu are nevoie de "sprijin specializat pentru a înțelege consecințele faptei sale și a o conștientiza".

"Pentru reeducarea inculpatului, este necesar ca acesta să desfășoare unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, care sunt apte să inoculeze în mentalitatea acestuia respectul pentru valorile sociale protejate de normele penale și să contribuie la reintegrarea socială", se arată în motivare.

Judecătorul mai spune că Boureanu a săvârșit faptele în stare de beție, dar fostul deputat și-a cerut scuze după ce efectele consumului de alcool au trecut.

"Pe de altă parte, inculpatul a comis faptele în stare de beție, împrejurare ce nu îi înlătură vinovăția (intoxicația cu alcool nefiind involuntară și totală), însă, având în vedere că după efecte acesteia au trecut, inculpatul a manifestat un comportament normal și și-a cerut scuze (împrejurare ce rezultă din declarațiile inculpatului în fața judecătorului de drepturi și libertăți), denotă totuși că, în mod obișnuit, inculpatul nu are un asemenea comportament. Astfel, fără ca starea de beție să justifice în vreun fel faptele sale, instanța apreciază că această împrejurare justifică orientarea cuantumului pedepselor spre mediul pedepselor prevăzute de lege", afirmă magistratul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8936 secunde