Criză în regiunea Mării Negre. România, cu ochii pe mișcările Rusiei

1604
Criză în regiunea Mării Negre. România, cu ochii pe mișcările Rusiei - rusia-1560794165.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a prezentat, în cadrul celei de-a treia ediții a "Black Sea and Balkans Security Forum", o evaluare a situației de securitate din zona Mării Negre, apreciind că evoluția acesteia poate fi îngrijorătoare în condițiile în care Rusia are interese strategice în acest spațiu geografic, încercând să-și asigure dominația militară și să limiteze postura regională a NATO. 


"România acordă atenție direcției Rusiei în ceea ce privește adaptarea strategiei de securitate și a doctrinei sale militare ce vizează un prag inferior pentru declanșarea unei acțiuni militare și lansarea unor lovituri preventive", a declarat ministrul Gabriel Leș, adăugând că este necesar ca Alianța Nord-Atlantică să se concentreze pe acest aspect. 
Oficialul român a apreciat că este necesară o strategie pe termen lung pentru zona Mării Negre, care să aibă ca principale obiective monitorizarea permanentă a acțiunilor Rusiei în regiune, consolidarea capacității de reziliență internă a partenerilor față de presiunile din partea acestei țări, dar și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în zonă. 
"Abordarea aliaților pentru regiunea Mării Negre, susținută la Washington în luna aprilie a acestui an, reprezintă un pas important în această direcție", a spus ministrul Apărării naționale. 


Referindu-se la cea de-a doua temă importantă a conferinței - situația de securitate din Balcanii de Vest, ministrul Leș a apreciat că o nouă criză în regiune ar avea grave repercusiuni asupra securității și stabilității europene. 


"Angajamentul de stabilizarea a Balcanilor de Vest și integrarea lor în comunitatea euro-atlantică rămân un punct central pentru strategia noastră asupra regiunii, iar securitatea și stabilitatea în zonă sunt de o importanță strategică deosebită pentru România. De asemenea, angajamentul operațional actual al Uniunii Europene trebuie să fie menținut, întrucât acesta a adus rezultate substanțiale și continuă să fie foarte important pentru stabilitatea și securitatea regiunii", a apreciat ministrul Apărării. 
În opinia sa, este necesar ca Uniunea Europeană "să transmită un mesaj clar și unitar despre suportul oferit pentru perspectiva europeană a țărilor din zonă, bazându-se pe propriile merite, oferindu-le astfel motivația de a continua reformele interne și de a asigura respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului". 


XXX 
"Black Sea and Balkans Security Forum", unul dintre cele mai mari evenimente din România pe tema securității Mării Negre și a Balcanilor, a avut loc, în perioada 12 - 14 iunie, la Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4416 secunde