CSM va propune un proiect de lege, pentru accesul în magistratură

378
Președintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat ieri, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Călin Popescu Tăriceanu că, până în 6 martie, Consiliul va propune un proiect privind accesul în magistratură, raportul interimar al CE criticând recrutările pe bază de interviuri.
"Discuția de astăzi (n.n. joi) a fost legată de condiționalitățile din Raportul de țară. Cu această ocazie s-a stabilit un calendar pentru fiecare din instituțiile implicate. În ceea ce privește CSM-ul, acesta va trebui ca, până în 6 martie, să propună un proiect de act normativ privind modul de accedere în sistemul judiciar ținând cont de nemulțumirea din raport privind actuala modalitate de intrare în magistratură", a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu.
Potrivit acesteia, în perioada 13 - 20 martie, CSM va trebui să definitiveze proiectul și să-l prezinte Ministerului Justiției (MJ). Totodată, CSM va trebui să stabilească și volumul optim de activitate al magistraților și complexitatea cauzelor.
Raportul interimar pe justiție al Comisiei Europene (CE) dat publicității pe 4 februarie a arătat că în cadrul parchetelor există un deficit de 500 de procurori, că posturile au fost ocupate prin proceduri prin care nu s-au putut controla calificările și pregătirea magistraților și că CSM nu a fost consultat în privința unor legi importante pentru sistemul judiciar.
Raportul arată că în cadrul parchetelor 572 de posturi sunt în continuare vacante și menționează că aproximativ jumătate din recrutările în sistemul judiciar au urmat o procedură ad hoc, pentru a asigura ocuparea rapidă a posturilor vacante existente. "În aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe bază de interviuri și de experiență de muncă, fără a controla calificările sau pregătirea noului magistrat. Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este așteptată pentru luna ianuarie 2009", se menționează în raport care adaugă faptul că, în noiembrie 2007, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a lansat anchete privind câțiva procurori pentru fraudarea concursurilor pentru poziții de conducere în cadrul parchetelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9599 secunde