Cum ne apărăm de amenințările cibernetice. Sfaturi de la polițiști

379
Cum ne apărăm de amenințările cibernetice. Sfaturi de la polițiști - amenintarecibernetica-1572642137.jpg

Articole de la același autor

Cu ocazia Lunii Europene a Securității Cibernetice, Poliția Română și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au organizat un eveniment dedicat creșterii conștientizării privind amenințările de securitate cibernetică care ne privesc pe fiecare dintre noi. 


Cu acest prilej, oamenii legii au oferit sfaturi de bună practică de "igienă" cibernetică, ce pot fi de folos oricărui utilizator de tehnologie. 


Dintre sfaturile specialiștilor, menționăm: "Nu dați click pe orice și fiți atenți la email-uri suspecte și atașamente, reclame în browser, aplicații gratuite care promit diverse beneficii. Majoritatea lucrurilor prea bune ca să fie adevărate, chiar nu sunt! De asemenea, faceți update-urile, actualizările sistemului de operare, aplicațiilor și soluțiilor de securitate. Nu instalați aplicații din surse necunoscute sau dubioase. Folosiți parole complexe, diferite și nu le scrieți pe toate într-un singur loc. Nu fiți darnici cu informațiile personale online, nu trimiteți fotografii cu dumneavoastră, cu familia sau prietenii persoanelor necunoscute cu care aveți conversații online. Nu trimiteți fotografii pe care nu ați vrea să le vedeți în orice alt mediu public, online sau offline. Folosiți firewall și antivirus". 


De asemenea, polițiștii atrag atenția și asupra modului în care persoanele interacționează cu dispozitivele bancare. "Nu folosi cardul de salariu pentru cumpărături on-line, utilizează un alt card, pe care transferi sumele necesare; acoperiți-vă mâna cu care tastați PIN-ul, pentru a evita o eventuală filmare cu un dispozitiv artizanal montat pe bancomat", au mai arătat oamenii legii. 


"Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare și cunoaște o rată foarte rapidă de dezvoltare și diversificare. Astfel, expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibilă accesarea mobilă a internetului a dus la creșterea exponențială a numărului de utilizatori și, implicit, a riscurilor de victimizare. În contextul în care, pe fondul creșterii numărului de utilizatori, se poate constata o scădere a gradului de cunoaștere a riscurilor și amenințărilor care apar în mediul online, precum și a metodelor de eliminare a acestora, apreciem că este foarte importantă dezvoltarea parteneriatului cu toate organizațiile care pot contribui la creșterea gradului de conștientizare a fenomenului în rândul cetățenilor și, implicit la o mai bună siguranță", a spus comisar Sorin Stănică, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4665 secunde