Cum poți modifica un contract prin intermediul judecătorilor

674
Cum poți modifica un contract prin intermediul judecătorilor - fotomodificarecontracteprininter-1330965323.jpg

Noul Cod Civil aduce modificări semnificative în ceea ce privește contractele încheiate între părți. Potrivit noii legi, negocierile nu pot fi purtate cu rea-credință, iar dacă acestea sunt avansate, ele nu pot fi întrerupte intempestiv și nejustificat.

Ținând cont de contextul economic al zilelor noastre, tot românul trebuie să știe care sunt condițiile pentru care se poate solicita, în instanță, adaptarea unui contract dacă executarea lui a ajuns în fază critică.
De exemplu, dacă executarea obligațiilor uneia dintre părți a devenit excesiv de împovărătoare fie din cauza creșterii costurilor executării propriilor obligații, fie din cauza scăderii valorii contraprestației, dacă se naște un dezechilibru contractual survenit ulterior încheierii acestuia și a fost datorat unor schimbări excepționale și neașteptate a împrejurărilor, se poate obține în instanță adaptarea contractului, judecătorul putând interveni asupra unor elemente contractuale cum ar fi scadența sau prețul. Condiția obligatorie pentru formularea unei astfel de acțiuni în instanță este ca părțile să fi încercat, în prealabil, să negocieze într-un termen rezonabil și cu bună-credință, adaptarea contractului.

Ce trebuie să știți despre contractele de închiriere
Noul Cod Civil reglementează, de asemenea, reguli speciale care se aplică contractelor de închiriere a locuințelor, în ceea ce privește desființarea contractului (denunțarea unilaterală a contractului de către chiriaș sau proprietar, rezilierea contractului), clauze contractuale specifice, evacuarea chiriașilor. Potrivit noului Cod Civil, principalele obligații ale proprietarului sunt: să întrețină locuința astfel încât aceasta să poată fi folosită de chiriaș și să efectueze toate reparațiile necesare în acest sens; să asigure chiriașului folosința liniștită și utilă a locuinței, fiind obligat să se abțină de la orice fapt care ar împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosință. La rândul său, chiriașul este obligat, în principal, să plătească chiria în cuantumul și la termenul stabilite în contract și să folosească locuința cu prudență. Atenție! Nu pot fi incluse în contract și, dacă sunt incluse, nu produc efecte juridice clauzele care prevăd: răspunderea solidară sau indivizibilă a chiriașilor din apartamente diferite situate în același imobil, în cazul degradării elementelor de construcție și a instalațiilor, obiectelor și dotărilor aferente părților comune ale imobilului; obligația chiriașului să încheie o asigurare cu un asigurător impus de proprietar; obligația chiriașului de a recunoaște sau a plăti în avans, cu titlu de reparații locative, sume stabilite pe baza estimărilor făcute exclusiv de proprietar; că proprietarul este îndreptățit să diminueze sau să suprime, fără contraprestație echivalentă, prestațiile la care s-a obligat prin contract. Chiriașul care dorește încetarea contractului înainte de termenul prestabilit trebuie să anunțe cu minimum 60 de zile înainte proprietarul imobilului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3814 secunde