Cum să procedați dacă rămâneți înzăpeziți

650
Cum să procedați dacă rămâneți înzăpeziți - drumuriinzapeziteninsoare23-1328206981.jpg

Ieri, Administrați Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben pentru ninsori, intensificări ale vântului, viscol și polei pentru intervalul 3 februarie, ora 10 - 5 februarie, ora 20. Conform atenționării, în intervalul menționat, aria ninsorilor
va cuprinde treptat, începând din sud-vestul țării, toate regiunile. Meteorologii spun că vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud și sud-est, unde rafalele vor depăși 50-60 km/h.

Având în vedere aceste aver-tizări meteorologice, specialiștii ISU "Dobrogea" vă sfătuiesc să vă izolați termic locuința și să vă protejați ferestrele cu jaluzele exterioare, dar și să vă verificați mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) și coșurile de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți pentru a depista și a remedia eventualele defecțiuni.
De asemenea, sarea și nisipul vă pot ajuta la topirea gheții ori zăpezii în jurul locuințelor ori în fața porților sau blocurilor.
Pe durata fenomenelor meteo periculoase sunteți sfătuiți să urmăriți la radio/televizor buletinele meteorologice și informațiile autorităților locale responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență; să mâncați regulat și să beți lichide, dar să evitați excesul de cofeină și alcool; să evitați expunerea îndelungată la temperaturi scăzute; să fiți atenți la simptomele degerăturilor. Cum vă dați seama dacă degerați? Vă pierdeți simțurile, iar extremitățile - degete, urechi, nas - se decolorează. Într-o astfel de situație trebuie să solicitați ajutor medical de specialitate.

Cu mașina prin nămeți
Dacă viscolul vă blochează în trafic, în afara localităților, știți ce aveți de făcut? În primul rând trageți pe dreapta și porniți luminile de avarie și atârnați o bucată de pânză de culori stridente de antena radio ori la geam. Apoi anunțați, la 112, locul în care ați rămas blocat și rămâneți în autoturism până când autoritățile vă vor salva. Reprezentanții ISU Dobrogea spun că, sub nicio formă, nu trebuie să părăsiți autoturismul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care să vă puteți adăposti.
Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcționează, deschideți ușor o fereastră pentru ventilație. Aceasta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Foarte important: nu uitați să curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament! Mișcați-vă pentru a menține organismul cald, evitând exte-nuarea. Totodată, o persoană trebuie să fie trează în orice moment pentru a vedea echipajele de intervenție. Dacă aveți la îndemână, consumați lichide pentru evitarea deshidratării.
Trebuie să aveți grijă să nu epuizați bateria autoturismului, aceasta fiind necesară la menținerea în funcțiune a luminilor, căldurii și radioului. Pentru a vă putea localiza echipele de salvare trebuie să porniți lumina din interior pe timp de noapte.

Urmați recomandările polițiștilor și vă puteți salva viața!
Polițiștii de la Rutieră vă recomandă să nu vă deplasați cu propriile autoturisme, pentru a evita situațiile neplăcute create de condițiile meteo nefavorabile.
În cazul în care totuși vă urcați la volanul mașinii, trebuie să vă asigurați că acestea sunt echipate corespunzător pentru iarnă și corespund din punct de vedere tehnic.
Polițiștii de la Rutieră vă spun că, spre binele dvs., este bine să procedați în felul următor: "Nu vă urcați la volan până când nu curățați bine mașina, asigurându-vă că parbrizul, luneta, farurile, stopurile și oglinzile laterale vă oferă vizibilitate maximă asupra drumului. Folosiți pneuri de iarnă, nu înainte însă de a verifica presiunea acestora. Să nu vă lipsească din portbagaj săculețul cu nisip, lopata pentru îndepărtat zăpada, cablul de tractare, vesta re-flectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea avariilor și trusa medicală.
În trafic, adoptați o conduită preventivă în conducere și adaptați viteza condițiilor meteo-rutiere, îndeosebi pe drumul în curbă și în pantă. Vă reamintim că limitele de viteză pentru circulația pe timp de iarnă sunt de 30 de km în localități, respectiv de 50 de km pe oră în afara acestora. În actualele condiții, când drumul este acoperit cu polei sau mâzgă, folositi frâna de motor. Semnalizați din timp orice manevră pe care intenționați să o efectuați și nu vă aventurați în depășiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul care vă precedă pentru a putea opri în condiții optime atunci când situația o impune.
Nu în ultimul rând, evitați blocarea arterelor de circulație prin parcarea pe carosabil, astfel încât să permiteți accesul utilajelor de deszăpezire".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4916 secunde