Cum se făceau afaceri necurate cu lucrări la ENEL Dobrogea

272
1
Cum se făceau afaceri necurate cu lucrări la ENEL Dobrogea - cumsefaceau-1407260719.jpg

Articole de la același autor

Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Sorin Dumbrăveanu, și fost direct ENEL, Florin Gugu, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. În același dosar va fi judecat și Gheorghe Ciubotaru, asociat al SC Electro-Alfa Internațional SRL. Potrivit anchetatorilor, Claudiu Sorin Dumbrăveanu este acuzat de luare de mită, Gheorghe Ciubotaru de complicitate la luare de mită, iar Florin Gugu, de dare de mită.

Iată ce au precizat procurorii DNA referitor la faptele comise: "În prima jumătate a anului 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbrăveanu, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, respectiv vicepreședinte și membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere inculpatului Florin Gugu, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparținând unui apropiat al vicepreședintelui A.N.R.E., inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente.

Inculpatul Claudiu Sorin Dumbrăveanu a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, inculpatul a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbrăveanu l-a contactat pe inculpatul Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiență în beneficiul ENEL de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune.

De asemenea, la 3 octombrie, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin l-a informat pe același inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

Ulterior acordării acestor facilități de către A.N.R.E., pe site-ul SEAP a apărut un anunț de atribuire, din data de 13 decembrie 2013, pentru «Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL», printre firmele câștigătoare regăsindu-se și SC Electro-Alfa Internațional SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitațiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanță de urgență privind achizițiile publice, modificată prin Legea nr. 193/2013", se precizează în comunicarea DNA. Potrivit procurorilor, la 10 ianuarie 2014, între ENEL Distribuție Dobrogea și SC Electro-Alfa Internațional SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de 277.600,66 lei, iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de 129.598,44 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Comentează știrea

un pdl-ist
6 august 2014
mafioti

sa vedeti ce averi fabuloase au angajatii enel care lucreaza la echipa,cei care schimba contoare,citesc indexe etc. pacat ca italianul nu a taiat raul de la radacina. sunt angajati de la echipa care au averi uriase ,case dupa soare,super masini si bani cat cuprinde.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5829 secunde