De ce a dat Poliția Română bodycam-uri doar rutieriștilor. "Vrem să protejăm agenții, dar și cetățenii"

4114
1

Articole de la același autor

Inspectoratul General al Poliției Române ține să facă o serie de precizări legate de dotarea polițiștilor cu bodycam-uri, prin vocea comisarului-șef de poliție Ramona Dabija. Proiectul cu body-cam-uri este în desfășurare, la nivelul Poliției Române, din anul 2016. 


Inițial a fost implementat un proiect pilot, la nivelul mai multor structuri din țară, în perioade foarte scurte și nu pentru toți polițiștii din România. "IGPR are în acest moment 24 de bodycam-uri, restul de camere până la suma totală de 44, cu care a fost dotată Brigada Rutieră a Poliției Române, au venit de la Sindicatele Europol, Pro Lex și Sed Lex. Singurele camere asemănătoare cu ale noastre sunt cele de la Sindicatul Europol, cu calități asemănătoare celor din dotarea noastră. Pe noi ne interesează să se asigure confidențialitatea informațiilor. Celelalte camere aduse de sindicate nu au fost utilizate până în acest moment.", a precizat, pentru "Cuget LIber", comisar-șef de poliție Ramona Dabija, directorul Centrului de Informare și Relații Publice din cadrul IGPR.


Înainte de implementarea proiectului pilot, reprezentanții IGPR spun că au trimis o echipă în documentare la Londra, pentru a prelua din modelul polițiștilor britanici și, totodată, au fost portate discuții cu oamenii legii din Ungaria, pentru a fi luat în considerare și un model cât mai apropiat țării noastre. Ulterior, pe baza acestor studii s-a luat hotărârea prioritizării și utilizării camerelor. 
  
"Am făcut aceste demersuri pentru a vedea dacă polițiștii le doresc, dacă cetățenii sunt ostili la vederea camerei și exemplele pot continua. În luna august s-a discutat cu Brigada Poliției Rutiere, acolo fiind înregistrate în ultima perioadă cele mai multe evenimente. Fiind doar 44 de camere în acest moment, s-a hotărât, alături de polițiști și sindicate, că este o nevoie urgentă de aceste camere la Brigada Poliției Rutiere", ne-a mai precizat Ramona Dabija. 
Poliția Română dorește ca în viitorul apropiat să doteze toți agenții din țară cu camere de înregistrat audio-video. Modelul existent de bodycam are o autonomie de 8 ore, astfel încât să cuprindă tot schimbul polițistului. 
"Am făcut demersuri pentru ca până la finalul anului să fi achiziționate încă 120 de body-cam-uri, din fonduri europene. În urma unei analize, aceste camere urmează să fie date secțiilor de poliție unde sunt înregistrate mai multe fapte de ultraj sau sesizări din partea cetățenilor privind abuzul cetățenilor. Folosim aceste camere pentru a proteja polițiștii, dar și cetățenii. De principiu, ele vor fi împărțite structurilor de rutieră și ordine publică", a conchis Dabija. 


Comentează știrea

Dragnea
11 noiembrie 2017
La pușcărie cu penalii din poliție

Păi și voi aveați o propunere să nu m-ai fiți filmați în trafic s-au pe stradă de telefoanele noastre urmând a ne face dosar penal, noi de ce sa acceptăm? plus că dacă mergem in instanță cu filmarea noastră nu se ține cont dar de a voastră da , unde m-ai este corectitudine din partea justitiei ?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1377 secunde