De ce au ajuns polițiștii ciuca bătăilor: "Le este frică să folosească arma"

5804
11
De ce au ajuns polițiștii ciuca bătăilor:
În urma incidentului din București în care un polițist se zbate între viață și moarte după ce un om de afaceri beat a dat cu mașina peste el, autoritățile au început să se sesizeze și să ceară să se ia măsuri. Pentru că de fiecare dată preferăm să tratăm decât să prevenim, iată că și de această dată a trebuit ca un polițist să fie agresat pentru ca Ministerul să ia atitudine.

Potrivit unor statistici, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 247 de fapte de ultraj, în timp ce în cursul anului trecut au fost 591. "Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie, că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege", a declarat Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne.

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat deja un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, articolul 257 - Ultrajul și articolul 279 care se referă la Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violente îndreptate împotriva reprezentanților autorității statului. Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiției. Dacă viața polițistului nu va fi pusă în pericol, pedeapsa ar putea ajunge la un maxim de 3 ani și patru luni de închisoare. Dacă va avea nevoie de zile de îngrijiri medicale sub 90 de zile pedeapsa ar urma să ajungă la 8 ani și patru luni, iar peste 90 de zile, pedeapsa ar urma să ajungă la 16 ani și 8 luni de închisoare. De asemenea, pentru accidentele din culpă pedeapsa ar ajunge la cinci ani de închisoare.

"Pedeapsa este foarte mică și nu prea se aplică. O mare parte din dosarele de ultraj se soluționează cu clasarea. Chiar dacă se mărește pedeapsa și nu se aplică e egal cu zero. Ultrajul există pentru că sunt polițiști care patrulează singuri, ceea ce nu e normal. Dacă este atacat de trei indivizi, o să fie cuvântul lui împotriva celor trei. Din aceștia unul este scos din ecuație, e trecut ca și martor și spune că nu este nimic adevărat din ce povestește polițistul. Trebuie să se înțeleagă că în momentul în care îmbrăcăm uniforma și suntem agresați, e lovită autoritatea statului, nu noi ca persoane", a declarat Vasile Zelcă, președintele SNPPC Constanța. Liderul polițiștilor a mai precizat că sunt instanțe din Constanța care interpretează greșit ultrajul și că, nu de puține ori, infractorii scapă basma curată ceea ce le dă încredere în a mai comite astfel de fapte. "Un polițist a fost agresat în timp ce încerca să imobilizeze un infractor. Acesta se zbătea, iar instanța a decis că e normal să se zbată și nu e considerat ultraj, ceea ce încurajează fenomenul", a adăugat Zelcă.

"Polițiștii preferă să stea în banca lor"

Uzul de armă este delicat la noi în țară, asta pentru că polițistul face apoi rapoarte peste rapoarte și chiar riscă să fie cercetat dacă trage asupra infractorului.

"Dacă până acum ni se spunea că puteam să alergăm hoțul că eram mai înalți și aveam mai multă forță etc., în ultima perioadă s-a încurajat folosirea armamentului din dotare, dar procedura de uz este una extrem de complexă. Nu suntem proactivi, ci reactivi și e nevoie să se întâmple ceva ca să se ia măsuri. E complicat atunci când polițistul nimerește suspectul. Se fac rapoarte și el este cercetat pentru vătămare corporală. Au fost cazuri când polițistul a intervenit pentru a aplana un conflict și a tras cu arma, cei doi s-au împăcat, iar el a fost dat în judecată. Și a stat trei ani prin procese ca să demonstreze instanței că la momentul respectiv exista fapta și a fost legal. Colegii aud și țin minte, astfel că de multe ori polițistul e forțat să întoarcă spatele la infracțiuni. Polițiștii preferă să stea în banca lor", a mai povestit Vasile Zelcă. 

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
De akon
6 august 2015
Uzul de arma

Frâna mai Zelca.E normal să fie o cercetare dacă "uzul de armă" se face în anumite situații cla stabilite de lege.Ce rapoarte peste rapoarte?Dacă faci uz de armă legal nu are nimeni nimic cu ține.Dar dacă tragi asupra unuia care a făcut mișto de ține sau a furat o pâine mi se pare normal să răspunzi.Și consider ca un polițist din operativ ar trebui să aibe calități mai sportive.Adică să "de-a cu pumnul bine". Nu să o fure de la oricine.Cât despre întorsul spatelui la infracțiuni ia spune cum se cheamă acea infracțiune....omisiunea de ......Știi sau nu!Sunteți prea sindicaliști și prea ineficienți.Și mai vorbește cu Colegii de la secția din Palas să mai spele ca miroase urât și să nu mai fumeze oriunde.L

Tavi
6 august 2015
Munca la domiciliu

Cautam colaboratori pentru anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi,in functie de abilitati. Cerinte: -necesar calculator -conexiune internet -rabdare -cunostinte minime PC -seriozitate -perseverenta -atentie la detalii Instruire GRATUITA oferita sub forma unor lectii prin mail Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti o sa incepeti sa munciti. Program part-time ori full-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate ! In caz ca nu primiti o lectie din cauza unor probleme tehnice va rog sa ma anuntati !

Emil
6 august 2015
Zdrobiti infractorii!

Politia ar trebui sa fie instare sa ne apere,deci in primul rand sa se poata apara pe sine. Nici aici nu trebuieste inventata roata. E foarte simplu sa se inspire si ai nostri de la statutul politistului din SUA. Suntem intr-o tara in care nu putem vorbi acum si probabil nici peste un secol de un nivel sufficient de ridicat al constiintei collective,al educatiei,deci avem inca un mediu general periculos,dat de incultura si toate celelalte...Avem deocamdata nevoie de politie foarte dura,hotarata si protejata de lege,nu invers cum e la noi,infractori cu maxima protectie, doar pentru ca au aspect umanoid.

nae
6 august 2015
reciproca unde e?

Atita timp cit preferi sa te iei si sa amendezi batrinele care trec strada sau care vind patrunjel,de boschetari,de neica nimeni numai ca sa vada seful ca esti acolo ,in schimb cind dai de interlopi bine facuti,tatuati,fiorosi pleci cu coada intre picioare populatia nu va avea impresie buna despre politie niciodata iar in cazurile extreme cind politistii sint victime isi vor adduce aminte de derapaje.Oare cetateanul in speta fiintele slabe ca femeile,bolnavii,copii sau batrinii nu merita si o lege care ii apara de abuzurile politiei cind sint tiriti cu forta pe caldarim ?....mai gindestete Oprea nu profita de situatie mai ales cind mai ai 8 de la rutiera,ofiteri pe deasupra,acuzati de complot in scopul albirii unui coleg.

Cititor
6 august 2015
Politisti

Akon tu ești un negru din palas cu masina de bulgaria. Cubtine ar trebui sa se facă curățenia în oraș. Nici un țigan turca sau hadar nu muncește. În schimb fura dafin cap vinde tigari și talhareste. POLITIA VREM FERMITATE

const
6 august 2015
oferta

Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. Nici macar nu trebuie sa recrutezi oameni. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email: [email protected]

Dr akon
6 august 2015
Uzul de arma

Nu sunt un negru din Palas.Nu știu să locuiască"negri" în Palas.Dar la secția 4 chiar miroase urât și se fumează peste tot.Și nu am mașină de Bulgaria,pentru ca am fost fraier și cumpărat nouă cu tot cu taxe.Iar tu,cred ca ești un "martalog". Dacă știi ce inseamna

feri
6 august 2015
Atentie!

Urgent! Bani acum! Real! Trebuie doar sa faci pasul de a te convinge ca aceasta oferta este serioasa si reala! Si te vei convinge extrem de repede! E bine sa profiti neaparat de aceasta sansa! Metoda de lucru este foarte simpla si accesibila pentru toti! Cere detalii mai multe la adresa mea de email:[email protected]

adi
7 august 2015
anunt

Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă aprox. 3 ore pe zi. Cerințe: - cunoștinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - răbdare - seriozitate .Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail(contactați-mă doar pe e-mail). Acolo veți găsi toate răspunsurile la toate întrebările atât timp cât citiți cursurile. Veți trece mai întâi prin instruire, apoi care doriți, o să începeți să lucrați. Program part-time. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

alt cititor
9 august 2015
pentru akon

Esti un vierme si ți doresc sa ajungi in situația de a fi nevoit sa ți aperi viața pe strada in fața infractorilor de cariera.. sa te vad dak esti in stare sa dai cu pumnul ori vei suna dupa ajutor la acei polițisti in uniforma care trebuie sa le stie pe toate iar mai nou sa si puna fustițe si sa se puna capra sa spele instituțiile.. Si pt Nae : doar pt k mata vinde n piața nu tre sa fii indignat k polițistii au ales sa si faca meseria..daca cineva greseste sa plateasca!!!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3748 secunde