Decizie: Vișinescu își va executa sentința de 20 de ani în detenție

225
Decizie: Vișinescu își va executa sentința de 20 de ani în detenție - visinescu-1524822389.jpg

Articole recomandate

Cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost respinsă definitiv, transmite News.ro.


ICCJ a respins contestația lui Vișinescu față de decizia Curții de Apel București, care nu i-a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

"Respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatorul Vișinescu Alexandru împotriva sentinței penale nr. 34/F din 01 martie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a penală. Obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 40 lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției. Definitivă", se arată în decizia instanței supreme.

La 1 martie, după mai multe amânări, Curtea de Apel București i-a respins lui Vișinescu solicitarea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale, la acel moment, apărătorul său susținând că fostul comandant de penitenciar are nevoie de însoțitor permanent.

"În temeiul art. 593 alin. 1 Cod procedură penală cu referire la art. 592 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 589 alin. 1 lit. a Cod procedură penală respinge ca neîntemeiată cererea formulată de petentul- condamnat VIȘINESCU ALEXANDRU, cerere având ca obiect întreruperea executării Sentinței penale nr. 122/F/24.07.2015 pronunțate de Curtea de Apel București- Secția I Penală în dosarul nr. 3986/2/2014 (2103/2014), sentință definitivă prin Decizia penală nr. 51/A/10.02.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția Penală în dosarul nr. 3986/2/2014. În temeiul art. 275 alin. 2 cod procedură penală obligă pe condamnatul- petent VIȘINESCU ALEXANDRU la plata sumei de 1000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat", a hotărât instanța.

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vișinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanței supreme l-au acuzat pe Vișinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deținuților politici încarcerați. El a fost de altfel ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, liderul PNȚ Ion Mihalache.

Anchetatorii au identificat 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vișinescu. Doisprezece deținuți politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vișinescu.

Deținuții erau torturați fizic și psihic, nu primeau medicamente și îngrijire medicală, iar regimul impus de Vișinescu nu asigura condițiile minime de supraviețuire pe termen lung.

"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violente, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.104 secunde