Direcția hidrografică marină, la ceas aniversar

169
Două "vedete" ale hidrografiei secolului XX, coordonatograful și pantograful, vor fi puse din nou la lucru vineri, 22 februarie de către specialiștii Direcției Hidrografice Maritime din Constanța, instituție care aniversează 87 de ani de existență, la data de 23 februarie. 
Călătoria în timp va începe de la prima hartă de navigație românească, editată în anul 1899 de către un grup de ofițeri de marină, apoi, după aproape 40 de ani, va fi repus în funcțiune coordonatograful, un sistem rectangular, alcătuit din două rigle gradate, perpendiculare între ele, cu care se trasau liniile ce reprezentau gradațiile cadrului geografic al hărții.  


Va urma pantograful, aparat folosit de către specialiștii hidrografi în anii ’80, care va pune pe hartă semnele convenționale specifice navigației. Călătoria în timp se va încheia cu prezentarea sistemului actual, al secolului XXI, complet digitalizat, de producere a hărților electronice. 


Direcția Hidrografică Maritimă este o structură importantă a Forțelor Navale Române și, totodată este autoritatea națională în domeniul hidrografiei, cartografiei și semnalizării maritime. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 21 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Pietoni loviți pe trecere
Joi, 21 Februarie 2013
Stire din Eveniment : S-a răsturnat cu mașina
Pagina a fost generata in 1.2437 secunde