Doi ani de la moartea scafandrilor Zarafu și Ispas. Se caută încă vinovații
Articole de la același autor
S-au scufundat pentru o simplă filmare
Cei doi scafandri, Cristian Zarafu, de 38 de ani și Cătălin Ispas, de 26 de ani, au coborât în adâncuri pentru a filma epava navei Medy, scufundată cu o săptămână înainte, pe 1 septembrie 2010. Ulterior s-a stabilit că scafandrii nu aveau avizele necesare scufundării. Cei doi nu au mai ieșit la suprafață, fiind găsiți fără suflare abia după trei luni. Cătălin Ispas a fost găsit pe data de 13 decembrie 2010, iar colegul său, pe 23 decembrie.
Ancheta bate pasul pe loc
Polițiștii au deschis o anchetă încă din 2010 pentru a se stabili ce s-a întâmplat de fapt cu cei doi scafandri, care erau profesioniști. Inexplicabil este faptul că, după expertiza medico-legală, s-a constatat faptul că scafandrul Cătălin Ispas a murit înecat. Se ridică însă unele semne de întrebare pentru că în butelia găsită asupra sa se mai afla oxigen, suficient pentru a-l aduce la suprafață.
Îndoieli există pentru toată lumea, însă, din câte se pare, oamenii legii nu au reușit să deslușească tragicul eveniment. De acum doi ani și până în prezent, nu am avut niciun răspuns și niciun rezultat.
Se bat cap în cap
De la doi ani de la incident, informațiile sunt foarte puține. La biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Transporturi Maritime ni s-a răspuns scurt: "Vă rog să vă adresați Parchetului, ei vă pot da informații cu privire la dosar". Contactând persoane avizate de la Parchet, ni s-a spus că "dosarul este în lucru la Poliție". "Efectiv, dosarul se află la ei și ei știu exact ce au în dosar și ce nu au. Cum aș putea eu, ca și procuror, să vă spun lucruri care sunt în dosar, când dosarul nici nu este la mine?", ne-a declarat un reprezentant al Parchetului.
Moartea lor nu a fost în van
Se pare însă că tragicul accident nu a trecut fără urmări în ceea ce privește funcționarea unor instituții ale statului. Agenția Română pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare a luat mai multe măsuri și a schimbat regulamentele privind desfășurarea activității scafandrilor după incident. "De atunci s-a refăcut tot ce a însemnat proceduri și de asemenea sistemul de atribuire a licențelor de funcționare la scafandrii", a precizat, pentru "Cuget Liber", Dan Voicu, director ARSVOM.
Ceremonie de comemorare
Cătălin Ispas a fost angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța. De aceea, el le va rămâne mereu în mintea colegilor, care îi vor aduce cunune de flori la mormânt.
"Cătălin Ispas va fi comemorat, pentru că a fost foarte apreciat și foarte respectat de colegi, a avut o amprentă pe activitatea scafandrilor constănțeni, a fost un bun profesionist. În cadrul activităților de 13 septembrie, una dintre acțiuni va fi comemorarea colegilor noștri. Se va face curățenie la mormânt, se vor aprinde lumânări și se vor depune coroane", a declarat, pentru Cuget Liber, Paula Anghel, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.