Donald Tusk: Iohannis a refuzat să devină președintele Consiliului European

196
Donald Tusk: Iohannis a refuzat să devină președintele Consiliului European - dddd-1583320582.jpg

Articole recomandate

Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European, a declarat, miercuri, la ceremonia în care președintele Klaus Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi", că anul trecut i-a propus șefului statului, pe care l-a catalogat 'un politician excepțional', să fie președinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat, potrivit Agerpres.

Donald Tusk a rememorat, la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni, trei imagini pe care le are cu președintele Klaus Iohannis. Prima imagine evocată de fostul președinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când președintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunați în Piața Mare. "Klaus Iohannis este un politician excepțional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul și nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulți. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru așa ceva și de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentației, provine dintr-un orășel și dintr-o minoritate etnică și prezintă și puncte de vedere ale minorităților, a reușit să construiască un sprijin durabil al majorității", a mai spus Tusk.

Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migrație. "Ca de multe ori în asemenea situații, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raționamentul, atitudinea sa și modul decisiv în care vorbește readuc calmul. Președintele Iohannis, ca și muzica, are darul de a liniști animalul sălbatic, cum spune Shakespeare", a afirmat fostul președinte al Consiliului European.

Un alt moment a fost întâlnirea dintre cei doi de acum aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie președintele Consiliului European. "Imaginea numărul trei. Sunt cu președintele Iohannis acum aproape un an și discutăm cine ar fi să ia cârma instituțiilor europene, discuția noastră este sinceră și discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit președinte al Consiliului European. Președintele Iohannis zâmbește cordial, îmi mulțumește pentru această propunere și după o vreme adaugă: 'Știi ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, așa că, te rog, nu lua în considerație candidatura mea'", a declarat Tusk.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2428 secunde